Actualitzat 17/08/2018 12:11

El rei presideix l'homenatge a les víctimes del 17A després de ser rebut amb crits de suport

El rei presideix l'acte del 17A a la plaça de Catalunya
CASA REAL

Barcelona recorda amb música i poesia les víctimes de l'atemptat del 2017, en un acte amb Pedro Sánchez, Torra i Colau

BARCELONA, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

La plaça de Catalunya de Barcelona ha acollit aquest divendres al matí l'acte d'homenatge oficial a les víctimes dels atemptats terroristes del 2017, les quals han recordat mitjançant la música i la lectura d'un poema en diversos idiomes.

L'acte ha comptat amb la presència dels reis, que han estat rebuts amb crits de suport quan han arribat; el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d'altres autoritats, que han acompanyat amb la seva presència els familiars de les víctimes, i la resta de ciutadans que han acudit a l'homenatge.

L'acte ha començat amb 'El cant dels ocells' amb set alumnes violoncel·listes d'escoles municipals de música de Barcelona, i la presentadora, la periodista Gemma Nierga, ha donat la benvinguda a l'"acte de ciutat per acompanyar els que van patir l'agressió i, en particular, els que van perdre persones que estimaven", així com reconèixer la feina dels cossos d'emergències i seguretat, treballadors públics i ciutadans que van ajudar els altres.

A continuació, ella ha presentat la lectura d'un fragment d'un poema de John Donne per joves de diferents religions en vuit llengües --català, alemany, italià, francès, neerlandès, portuguès, anglès i castellà-- i ha explicat que va ser escrit fa 400 anys quan Europa estava sent "destruïda" per les guerres relacionades amb la religió.

"Respectar la llengua és respectar la persona", ha afirmat Nierga, i ha enviat una abraçada als familiars situats a les primeres files del públic, just davant de les autoritats, que han seguit l'acte drets.

El text, del llibre 'Devotions Upon Emergent Occasions' ('Devocions sobre situacions inesperades'), resa: "Ningú no és una illa, complet en si mateix. Cada home és un tros de continent, una part de la terra; si el mar s'endú una porció de terra, tot Europa queda disminuïda, tant se val si és un promontori, o la casa d'un dels teus amics, o la teva pròpia casa: la mort de qualsevol home m'afebleix perquè estic unit a la humanitat. Per això, mai no preguntis per qui toquen les campanes: toquen per tu".

Després de la lectura, 50 alumnes d'escoles municipals i del Conservatori han interpretat 'Imagine', de John Lennon; 'Over the Rainbow', de Judy Garland; 'Hallelujah', de Leonard Cohen, i 'Qualsevol nit pot sortir el sol', de Jaume Sisa.

La commemoració de la plaça de Catalunya ha tingut com a lema 'Barcelona, Ciutat de Pau', i ha estat promoguda per l'Ajuntament amb col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern a Catalunya, que no han fet parlaments institucionals per donar protagonisme als familiars de les víctimes i els ferits.

Hi han assistit uns 150 familiars i víctimes provinents de 12 països: Espanya, Alemanya, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Canadà, Estats Units, França, Grècia, Itàlia, Portugal i Romania.

En acabar, Nierga ha saludat un altre cop les famílies de les víctimes, les quals ha assegurat que no oblidaran: "Acabem aquest acte, però no deixarem d'acompanyar-vos perquè volem la pau però no volem la indiferència".

També hi han acudit representants dels serveis policials i d'emergència i dels Ajuntaments de Cambrils (Tarragona), on es va produir el segon atemptat; Ripoll (Girona), on residien els terroristes; Alcanar (Tarragona), on van fer els preparatius, i Subirats (Barcelona), on va ser abatut l'autor de l'atac a la Rambla.

A més, hi han anat representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès (Barcelona) i Saragossa, municipis en els quals residien víctimes mortals, també hi ha assistit l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella --que ha demanat a les esglésies de la seva Arxidiòcesi resar per les víctimes-- i la dona de Joaquim Forn, que va ser conseller d'Interior quan es van produir els atemptats i ara empresonat, Laura Masvidal, entre d'altres persones.

L'homenatge s'ha desenvolupat mentre en un edifici de la plaça una gran pancarta rebutjava la presència del rei a Catalunya, a la qual diversos assistents a l'acte --amb banderes espanyoles-- han respost amb visques al rei Felip VI i a la reina Letícia quan han arribat a la plaça.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés