Actualitzat 19/06/2014 16:56

Mas no ha aplaudit Felip VI perquè el seu discurs "no és nou" i segueix parlant de la Nació espanyola

Artur Mas atiende a la prensa tras la proclamación
Foto: EUROPA PRESS

"Jo hauria aplaudit si hagués estat un discurs en gran part nou", ha dit

MADRID, 19 Jun. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquest dijous que la seva decisió de no aplaudir Felip VI durant la seva proclamació com a Rei al Congrés ha estat pel fet que el discurs realitzat "no és nou" i segueix parlant de la Nació espanyola en comptes d'Espanya com a Estat plurinacional.

   En declaracions als mitjans al centre cultural Blanquerna de Madrid, realitzades en castellà i en català després de la recepció al Palau Reial, Mas ha afirmat haver escoltat amb tot el respecte i interès el discurs, en què "no hi havia gairebé res de nou".

   "Ha fet el discurs que jo m'esperava, que no és nou i segurament no podia ser-ho gaire més, però podria haver estat un discurs molt nou que, potser, hauria tingut més interès per als temps que estem vivint", ha afegit.

   En concret, ha trobat a faltar que el Rei i molts altres polítics espanyols reconeguessin en algun moment que Espanya és "un Estat plurinacional", i que "en lloc de parlar de la Nació espanyola es parlés de les nacions que hi ha dins de l'Estat espanyol".

   "Però quan es fa referència a una Nació i no a un Estat plurinacional per a mi això és un discurs que no és nou, és el que hem sentit durant 35 anys, sempre hem sentit el mateix", s'ha queixat.

HI HA ASSISTIT PER RESPECTE

   En qualsevol cas, Mas ha negat que la seva decisió de no aplaudir el monarca en cap moment de la seva intervenció davant de les Corts hagi estat una falta de respecte, com alguns l'han acusat, i ha defensat que el seu "gest de cortesia i respecte institucional no és pel fet d'aplaudir o no" sinó per haver vingut a Madrid aquest dijous.

   "Hagués pogut no ser-hi, però hi he estat. I a més ho he fet de gust, sincerament, perquè el president de Catalunya ha de mostrar en nom del poble català aquest respecte a les institucions de l'Estat i aquesta mostra de bon veïnatge", ha subratllat, recordant que aquests dies tenia programat un viatge a Califòrnia (Estats Units) molt potent la durada del qual ha hagut de reduir per poder arribar a l'acte de proclamació.

   Tot i això, un cop mostrat aquest respecte i cordialitat institucional als representants de l'Estat, no li ha semblat oportú aplaudir un discurs que "no estava en la línia del que en algun moment a Espanya caldrà explicar de manera diferent: que Espanya és un estat plurinacional".

   "Jo hauria aplaudit si hagués estat un discurs en gran part nou, però si és el mateix de sempre prefereixo ser neutral", ha afegit.

VEURE ELS FETS, NO LES PARAULES

   Al marge d'aquestes consideracions, Mas ha assenyalat que a partir d'ara caldrà veure amb les actuacions de Felip VI cap a on van les coses, sempre tenint en compte que no té poders executius i que el seu rol és merament representatiu, per la qual cosa "no se li pot demanar més del que ell realment pot fer".

   Després d'eludir interpretar a qui anava dirigida la crida del Rei a preservar els ponts de l'entesa, el president de la Generalitat ha insistit que ara vol veure "quins són els passos de tots" en aquesta nova etapa que s'obre.

   "Si la nova etapa fos diferent i a partir d'avui les coses fossin d'una altra manera i s'expressessin d'una altra manera jo no tindria cap problema a considerar-ho positiu, però avui dia les coses són com són", ha afegit, acusant el Govern espanyol d'estar en una línia recentralitzadora i gens sensible amb el tema lingüístic.

   Pel que fa al fet que Felip VI finalment no hagi pronunciat part del seu discurs en català com s'esperava i que s'hagi limitat a agrair al final en les tres llengües cooficials de l'Estat, s'ha remès al Reglament del Congrés, que no permet utilitzar una altra llengua que no sigui el castellà a la Cambra.

   "Crec que no podia parlar en català perquè el Reglament del Congrés no permet parlar en català, basc o gallec. Al Senat sí, però al Congrés no. Només ha dit 'moltes gràcies', però realment és possible que no pogués parlar en català de manera més extensa simplement perquè al Congrés no es pot encara parlar en català", ha lamentat.

DONAR TEMPS AL REI PERQUÈ "AGAFI LES REGNES"

   Finalment, ha deixat per més endavant qualsevol possible petició d'audiència al Rei per donar-li temps que agafi les regnes de la Direcció de l'Estat, una cosa que "no es fa en 24 hores ni s'improvisa".

   "Cal donar-li un marge de temps perquè pugui redreçar el seu Regnat i, a partir d'aquí, jo estic a disposició del nou Rei per a qualsevol mena de diàleg, de conversa o del que faci falta", ha afegit.

   Mas també ha confirmat que ha saludat de manera protocol·lària el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, però que no han parlat de res més en estar envoltats de gent, si bé ha aprofitat la seva compareixença davant dels mitjans per tornar a oferir-li la seva plena disposició a reprendre el diàleg si "en algun moment" així ho vol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés