Actualitzat 03/06/2014 13:37

Felipe González diu que el PSOE era republicà quan la monarquia no respectava la democràcia

El Rey y Felipe González en el Congreso
POOL

Creu que el Rei ha fet una reflexió sobre la institució i que Felip VI haurà d'exercir amb "exemplaritat" i "impecabilitat"

MADRID, 3 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Govern espanyol i exsecretari general del PSOE Felipe González ha afirmat aquest dimarts que el seu partit "era republicà en tant la monarquia no respectava la democràcia", i que "això va ser el que va canviar" perquè els socialistes hi donessin suport.

En una entrevista a la Ser recollida per Europa Press, González ha recorregut així a paraules de qui va ser president del seu partit en la II República i l'exili, Indalecio Prieto, i ha afirmat que el PSOE és en realitat "accidentalista", de manera que "si a la monarquia no li agradava la democràcia, al PSOE, que vivia de i amb la democràcia, no li agradava la monarquia".

Per a l'expresident del Govern espanyol, va canviar el suport de la monarquia a la democràcia, i això ho va entendre no només el PSOE, sinó també l'exlíder del PCE Santiago Carrillo, que va veure que "l'element fonamental" és que hi hagués regles del joc democràtiques.

"Potser algun dels actuals dirigents no ho saben, tot i que tenen edat per saber-ho", ha afegit, en un moment en què els dirigents d'IU reclamen un referèndum sobre la forma d'Estat, de la mateixa manera que altres partits i que les Joventuts del PSOE.

Tot i que ha relatat que el rei Joan Carles li va preguntar en alguna ocasió per què era republicà --"va ser molt divertida la conversa", ha dit--, sí ha demanat als qui vulguin fer un referèndum "que siguin demòcrates" i es proposin obtenir "la majoria necessària per reformar les regles de funcionament". "Això és respectable, però no que es vulguin saltar les normes", ha dit, tot i que ho defensin "les joventuts" del seu partit o d'altres més grans.

DRET A DECIDIR, CONFORME A LES NORMES

González ha fet aquesta mateixa reflexió per al cas de Catalunya, afirmant que en democràcia hi ha dos elements de legitimació: la decisió per majoria respectant a les minories i el respecte a les regles del joc. "Qui s'oposa al dret a decidir? Ningú, jo també vull decidir", ha dit, abans de recalcar que no es pot decidir "contra les regles del joc".

Així, ha defensat que si algú vol canviar les regles del joc ha de fer-ho per les vies democràtiques i, a més, sobre l'àmbit territorial espanyol "la majoria que decideix, si es pren la decisió d'avançar, és la majoria dels espanyols".

L'expresident ha insistit en defensar una reforma federal de la Constitució per evitar "el xoc de trens" fruit de l'"immobilisme" de la Generalitat i del Govern espanyol, per fer de la descentralització una cosa "segura", "no reversible" i de manera que ningú se senti "amenaçat".

D'aquesta manera, ha insistit que ell és partidari d'una reforma de la Constitució, però des de fa temps, no per la nova conjuntura sorgida per l'abdicació del Rei.

HAURÀ DE COMPRENDRE L'ESTAT D'ÀNIM DE LA GENT

Segons la seva opinió, la decisió del Rei d'abdicar és fruit d'una "reflexió sobre la institució, més enllà de la seva persona", i creu que podria servir per donar un nou impuls "si es posen les coses al seu lloc". En aquest sentit, ha apuntat que el Príncep "ha de fer-se càrrec de l'estat d'ànim de la gent" que pateix les crisis i, a més, exercir amb "exemplaritat" i "impecabilitat".

A més, creu que ha de comprendre que, a diferència de fa 50 anys quan existia el comunisme, ara hi ha "una crisi del sistema sense alternativa sistèmica" i "caldria emprendre una profunda reforma del sistema perquè tingui l'estabilitat que només dóna el repartiment just de beneficis i sacrificis".

González ha assegurat que la seqüència de la decisió és tal com es va relatar aquest dilluns, que el Rei va decidir abdicar fa temps i després va fer "una cosa típica del seu caràcter", esperar fins que ha estat a ple rendiment perquè no s'interpretés la seva marxa per motius de salut.

Així, tot i que sempre hi havia opinions sobre si el moment per fer-li efectiva és o no el més adequat, creu que el rei Joan Carles ha fet un esforç per respectar el període electoral, tot i que "no és la seva obligació", així que creu que ha "encertat" des de la reflexió.

CERTA MOLÈSTIA PERQUÈ HO VA ANUNCIAR RAJOY

Tot i això, sí ha reconegut que li va causar "estranyesa i certa molèstia" que l'anunci de l'abdicació ho fes primer el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

A més, està convençut que el 'cas Nóos', en què estan imputats la seva filla i el seu gendre, no ha influït en aquesta decisió, tot i que sí li hagi "fet patir, com a tots els membres de la Casa".

González ha assegurat que el Rei ajuda "en el dia a dia", en el pla internacional, que té més interlocució que ningú i que col·labora a desfer situacions difícils. I tot i que ha comès alguns "errors", alguns de tipus personal, ha recordat que qui governa és el Govern espanyol i el Rei exerceix la tasca de representació tal com aquest li demana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés