Actualitzat 03/11/2014 15:14

La regió metropolitana de Barcelona va generar gairebé un 3% menys de residus el 2013

 Josep Enric Llebot Y Josep Maria Tost
Foto: EUROPA PRESS

El Baix Llobregat és la comarca barcelonina que més recicla

BARCELONA, 3 Nov. (EUROPA PRESS)

La regió metropolitana de Barcelona va generar un 2,92% menys de residus municipals el 2013 respecte al 2012 amb 2.202.537 tones totals --1,20 quilos per habitant i dia--, i en el conjunt de Catalunya el descens ha estat del 4% en el mateix període, amb 3.588.822 tones --1,30 quilos per habitant i dia--.

   Són dades presentades aquest dilluns en roda de premsa pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, que han celebrat el descens però han apuntat a un cert estancament per la crisi i l'"esgotament de la militància ambiental".

   El Baix Llobregat és la comarca que més recicla amb un índex del 32,26% de recollida selectiva neta --una vegada s'extreuen els residus impropis--, seguida pel Vallès Oriental --32,05%--; el Maresme --31,32%--, i l'Alt Penedès --31,03%--, totes per sobre de la mitja barcelonina que està al 27,88%, menor que el 30,8% del conjunt de Catalunya.

   Matadepera és el municipi amb un índex més alt --78,5%--, seguit per Sant Pere de Vilamajor --78,48%--; Aiguafreda --72,11%--; Gualba --67,64%, i Tagamanent --66,63%--, que corresponen a la comarca del Vallès Oriental.

   Les localitats amb un índex més baix en recollida selectiva neta de Catalunya --26,54%-- han estat les que es troben a l'àrea metropolitana de Barcelona.

   Després d'apuntar a la diferència entre les comarques que més reciclen i les que menys, Tost ha advocat per fer "cirurgia fina" a cada municipi amb polítiques educatives i el treball amb els grans productors --supermercats, hotels i restauració--.

   "És possible arribar a nivells europeus", que fixen que es recicli el 50% dels residus el 2020 i s'arribi al 70% el 2030, si bé cal treballar amb els ens locals, fixar-se en les bones pràctiques de les localitats que més reciclen i aplicar mesures".

DEIXALLERIA

   El Govern vol abordar amb els municipis "el paper tradicional" de les deixalleries a Catalunya amb la finalitat d'acostar-los a la ciutadania, ja que actualment s'ubiquen en polígons industrials o a l'extraradi, per la qual cosa adoptar punts estratègics dins de la ciutat en dinamitzaria l'ús.

   Com a novetat, l'ARC ha presentat una nova aplicació consultable a la seva web que busca aportar més "transparència i informació" als mitjans i a la ciutadania, i que permet elaborar gràfics de generació de recollida selectiva per municipis, tipus de deixalla, i selectiva per fraccions, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés