Publicat 25/08/2014 14:36

Rajoy i Merkel esperen que el Consell "sigui capaç d'acordar" el seu president i advoquen per la "integració" europea

Rajoy y Merkel en la rueda de prensa en Santiago
EUROPA PRESS

La cancellera alemanya dóna suport als plans d'Espanya i Portugal de transportar energia més enllà dels Pirineus a la resta d'Europa

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha manifestat que tant ell com la cancellera alemanya, Angela Merkel, esperen que el Consell Europeu del pròxim dia 30 d'agost sigui "capaç d'acordar" els nomenaments del seu president i de l'alt representant de la UE en Afers Estrangers --que succeiran Hermann Van Rompuy i Catherine Ashton-- perquè les institucions "es posin a treballar com més aviat millor, amb la finalitat de posar en marxa les prioritats estratègiques dels pròxims anys i les importants reformes".

En la roda de premsa posterior a la reunió que van mantenir els dos dignataris, en el marc de la trobada bilateral que ha tingut lloc aquest diumenge i dilluns, Rajoy i Merkel també han mostrat la seva bona sintonia en altres assumptes europeus com la seva aposta per avançar en la "integració" monetària, fiscal i política.

Durant la seva compareixença, Rajoy ha informat que la imminent celebració del Consell Europeu ha format part de les converses de la reunió privada que van mantenir a primera hora d'aquest dilluns, al respecte del que ha expressat que la Unió Europea i totes les institucions "han de fer millor i més ràpid" aspectes "fonamentals per donar-li més força i flexibilitat al projecte que ha permès viure el període més llarg de pau i prosperitat de la història".

El mandatari estatal ja ha expressat el seu suport perquè Jean-Claude Juncker fos investit com a cap de l'Executiu comunitari a la reunió del juliol, però, finalment, els vint-i-vuit van ajornar fins al 30 d'agost la decisió del repartiment de càrrecs a la UE.

ACOMPANYAR ELS ESFORÇOS

Mariano Rajoy ha defensat que la UE "corregeixi" determinats aspectes per anar en la direcció de "més integració", tant "monetària" com "fiscal i política".

De la mateixa manera, ha considerat que la Unió Europea "ha d'acompanyar els esforços nacionals amb reformes que impulsin el creixement i l'ocupació", una cosa en la qual ha dit que existeix harmonia amb Alemanya. Sobre aquesta qüestió, ha elogiat l'últim paquet de mesures defensat pel govern luxemburguès, del qual ha dit que "pot i ha de ser part d'aquesta acció comuna".

A més, per a Rajoy, "ha de ser una prioritat bàsica" centrar l'"esforç" en les pimes i en la creació de llocs de treball. També ha defensat "impulsar" els acords de comerç amb els Estats Units i el Mercosur.

"RELACIONS SUMAMENT BONES"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha ressaltat que les relacions hispanoalemanyes "són sumament bones i estretes" i ha remarcat que existeix "una gran sintonia en la majoria dels temes".

Per a la mandatària alemanya, "Europa ha d'acostar-se més encara per mantenir la competitivitat en el futur", sobre la qual cosa ha subratllat que "Espanya i Alemanya requereixen més cooperació i unió monetària".

Merkel ha fet vots, a més, per "aprofitar els programes europeus" i ha defensat que els països busquin "resolucions ràpides" quan es posen en marxa mesures com els 6.000 milions d'euros per a l'ocupació juvenil. "Cal trobar fórmules per ajudar ràpidament els joves, perquè els ciutadans veuen a través dels fets i no de les declaracions", ha postil·lat.

Un altre dels assumptes que ha fixat la cancellera alemanya a l'agenda de la Unió Europea és l'impuls al "mercat digital", el qual considera que pot crear nous llocs de treball.

També ha defensat avançar el mercat energètic únic i, en aquest punt, ha mostrat el seu suport a Espanya perquè des de la Península Ibèrica es pugui transportar energia més enllà dels Pirineus. Per a Merkel, és un objectiu "principal" millorar la "interconectivitat" elèctrica, també amb Àfrica, i ha dit que "en poc temps" es podria estar en disposició d'"alimentar un 10%" des d'aquest costat d'Europa a la resta.

Precisament, en l'última cimera bilateral portuguès-espanyola, celebrada el mes de juny a la localitat portuguesa de Vidago, Rajoy i el cap del Govern del país veí, Pedro Passos Coelho, van acordar iniciar els treballs per a la creació d'un Mercat de Gas Ibèric (MIBGAS) amb la finalitat, al costat del mercat ibèric d'electricitat (MIBEL), de convertir la Península Ibèrica en una "alternativa rendible per al proveïment energètic a Europa".

POLÍTICA D'EMIGRACIÓ

En un altre ordre de coses, Mariano Rajoy ha indicat que en les converses s'ha abordat la qüestió migratòria i les "especials quotes d'intensitat i dramatisme" que s'han viscut aquest any 2014.

"L'emigració ha de ser una opció, no una obligació per falta de recursos per tenir una vida digna", ha remarcat el president del Govern espanyol, qui aposta per "un enfocament global" a la UE per a aquest "drama humà".

En la roda de premsa han estat presents el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, el delegat del Govern espanyol a Galícia, Samuel Juárez, i l'alcalde de Santiago, Agustín Hernández.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés