Actualitzat 01/09/2012 12:53

La pujada de l'IVA aportarà uns 7.500 milions al tresor de l'Estat, menys del que es preveia pel Govern

MADRID, 1 set. (EUROPA PRESS) -

La pujada d'IVA que entra en vigor aquest dissabte aportarà uns 7.500 milions al tresor de l'Estat el 2013, menys dels 9.500 milions que estima el Govern, segons el secretari general del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) José María Mollinedo.

En declaracions a Europa Press, Mollinedo ha explicat que la recaptació serà menor de la prevista per l'efecte que tindrà la pujada fiscal en el consum, ja que l'evolució de l'economia espanyola depèn, sobretot, del consum intern.

El secretari general dels Tècnics d'Hisenda recorda que la pujada de dos punts d'IVA que ha aprovat el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aportar 3.600 milions en un any quan s'esperava que elevés la recaptació en 5.000 milions.

Segons Mollinedo, els 1.400 milions que es van perdre pel camí responen a l'efecte que provoca posar en marxa una mesura d'aquest tipus en una economia que està en recessió, situació que es repeteix ara amb el Govern de Mariano Rajoy.

Per aquest motiu, Mollinedo critica l'augment d'IVA i afegeix que sotmet gairebé tots els productes a un gravamen del 21%, fet que suposa un esforç "massa alt" per a la majoria de les famílies i superior al que realitzen les grans empreses (16% de mitjana).

Segons la seva opinió, aquesta distorsió no resol el problema de la recaptació i pot elevar l'economia submergida, ja que obliga a competir en un entorn més complicat.

Amb vista al futur, Mollinedo no creu que el Govern torni a tocar l'IVA ni l'IRPF, tal com ha dit el mateix president del Govern aquest dijous, i considera que hi ha marge a Societats, a Patrimoni i a la fiscalitat mediambiental. Aquesta última, segons la seva opinió, pot patir els canvis més immediats.

De fet, Gestha va proposar en el seu moment una bateria de mesures per recaptar els 63.000 milions que exigeix Brussel·les sense haver de tocar l'IVA, que passaven per reduir en deu punts l'economia submergida que, segons els seus càlculs, actualment suposa al 23% del PIB.

ALTERNATIVES PER RECAPTAR 63.000 MILIONS

Aconseguir aquest objectiu i fer que paguin els que actualment no compleixen la llei aportaria a l'Estat 38.000 milions d'euros a l'any, als quals caldria unir els 14.000 milions que proporcionaria una pujada de cinc punts a l'Impost de Societats a les grans empreses, les que facturen més d'un milió d'euros.

Aquesta mesura, segons Mollinedo, milloraria el tipus real que actualment paguen aquestes empreses (16%) que, a més, solen recórrer a pràctiques fiscals agressives vorejant la legislació dels països per evitar el pagament d'impostos.

De la mateixa forma, proposa la creació d'una taxa a les transaccions financeres per compensar la pèrdua recaptatòria de les exempcions en operacions financeres d'IVA. Amb aquesta taxa, dissenyada segons la versió del Parlament Europeu, es recaptarien uns 5.000 milions a l'any.

RECUPERAR PATRIMONI I TOCAR L'ESTALVI

Alhora, aposta per recuperar l'Impost al Patrimoni de les grans fortunes i recorda que si no es prorroga la recuperació de Patrimoni a final d'any, l'impost tornarà a derogar-se automàticament. Aquesta mesura aportaria 3.400 milions, però caldria establir l'impost a nivell estatal perquè les comunitats no puguin eliminar-lo en les seves regions.

Finalment, Mollinedo demana retocar l'estalvi per obtenir 1.200 milions i evitar guanys especulatius d'inversors, així com modificar el règim de mòduls per limitar-lo als empresaris que operin de manera única amb un consumidor final.

Totes aquestes mesures, segons la seva opinió, aportarien un total de 63.000 milions d'euros i haurien evitat alguns dels ajustos de l'executiu i el canvi a l'IVA, que afectarà directament el consum i limitarà, per tant, la recuperació econòmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés