Publicat 4/2/2020 15:13:09 +01:00CET

Puigdemont adverteix que "no es pot girar full" si no es demana perdó pel 155

Carles Puigdemont en la comissió d'investigació del 155 al Parlament.
PARLAMENTO DE CATALUÑA

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha advertit aquest dimarts que "no es pot girar full" si no es demana perdó per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

"No es pot girar full innocentment sense assumir què va representar, sense assumir la responsabilitat dels qui van inspirar, van impulsar i van executar el 155", ha dit per videoconferència en la comissió d'investigació del 155 del Parlament.

Ha argumentat que "ja es va girar full i va ser un error amb el règim del 78" i ha acusat l'Estat de no investigar els crims del feixisme ni rescabalar les famílies afectades durant aquell període, cosa que considera que, després del 155, no s'ha de fer el mateix.

Així, ha demanat "entrar a fons en el que ha representat aquesta pàgina negra de la història d'Espanya", en referència a la intervenció de l'autogovern de Catalunya que va provocar la seva destitució com a president de la Generalitat per impulsar l'1-O.

"Que més de dos anys després no hagi demanat perdó ningú pel dany causat, que encara hi hagi gent que es recreï pel dany causat, indica que la cultura del 155 està molt arrelada", ha assegurat.

Ha relatat el motiu pel qual es va plantejar avançar les eleccions catalanes a canvi d'aixecar el 155, enviar a casa els policies que es van desplaçar a Catalunya, alliberar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i posar fi a la intervenció econòmica de la Generalitat: "Calia evitar que l'Estat fes un disbarat, i un cop més ens tocava a nosaltres posar la responsabilitat i el seny, que l'Estat semblava haver perdut".

Finalment, Puigdemont ha explicat que no va obtenir garanties que l'Estat compliria amb les seves demandes, per la qual cosa en comptes de convocar eleccions va declarar la independència de manera unilateral, que va ser "l'única opció" davant el 155.