Publicat 4/2/2020 12:39:36 +01:00CET

Lluís Puig atribueix al 155 l'"espoli" de les obres de Sixena

Lluís Puig en la comissió del 155 al Parlament
PARLAMENT DE CATALUNYA

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller de Cultura de la Generalitat Lluís Puig ha atribuït aquest dimarts a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya l'"espoli" de les obres d'art procedents del Monestir de Vilanova de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida.

En la seva compareixença per videoconferència en la comissió d'investigació del 155 del Parlament, ha criticat que amb les obres de Sixena i les de Barbastre "s'ha fet una guerra que encara no ha acabat", però ha reivindicat que el Govern sempre va complir la legalitat.

"Se n'ha fet d'això una guerra sacrosanta en defensa d'uns problemes de l'Església catòlica quan de problema no n'hi havia cap", ha lamentat, i ha apuntat que el 155 també va servir perquè la ciutadania valorés més el patrimoni cultural català.

Segons ell, el Govern va estar obert sempre al diàleg per abordar el litigi sobre les obres de Sixena i que no van renunciar mai a la titularitat de la Generalitat d'aquestes peces, i ha insistit que el procés judicial que tenen tant ell com l'exconseller Santi Vila per aquesta qüestió és una causa política.

També ha recriminat que el 155 va comportar "incerteses", perquè va suposar que es paralitzessin restauracions, construccions de biblioteques i arxius municipals, entre d'altres.

Puig ha subratllat la importància de la cultura, que creu que "afortunadament sobreviurà a la política i els polítics", i ha sostingut que ha de servir com una eina per complir els objectius de desenvolupament del 2030 juntament amb el medi ambient.

Per això, creu que cal alimentar l'esperit crític de la població a través de la cultura: "Convertir aquest esperit de revolta en una oportunitat de regeneració única per al país i la seva gent".

Davant la tramitació dels pressupostos de la Generalitat del 2020, que contempla un augment en la despesa en cultura, l'exconseller ha afirmat que caldria un increment i ha plantejat la possibilitat que el Govern destini 100 euros a l'any per habitant en cultura.

A més, ha conclòs la intervenció criticant que el PSC no hagi assistit a la comissió --no participa mai en aquestes sessions--: "Com pot ser que no siguin aquí per parlar de cultura? On és el socialisme català? M'han decebut".