Actualitzat 10/08/2014 12:01

El PSOE proposarà limitar el deute de partits, subsidi d'atur per a diputats, tancar la porta giratòria i treure furs

El diputado del PSOE y secretario general del PSPV, Ximo Puig
EUROPA PRESS

Puig diu que el PP no té credibilitat per a la regeneració: "La política antidòping no pot fer-la qui ha estat dopat en eleccions"

"Estem ja en temps de descompte en la reactivació de la democràcia. No hi pot haver passos en fals", subratlla

MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

El PSOE té intenció de presentar en aquest nou curs polític un complet Pla de Reactivació Democràtica que, entre d'altres mesures, inclourà mesures com posar un límit al deute dels partits polítics, permetre que els parlamentaris cotitzin a la Seguretat Social i puguin cobrar l'atur, limitar l'anomenada 'porta giratòria' dels polítics i fins i tot tancar-la per als expresidents de Govern, reduir aforats i limitar aquesta protecció a l'exercici del càrrec.

Així ho ha explicat a Europa Press el secretari de Regeneració Democràtica del PSOE, Ximo Puig, qui serà l'encarregat de presentar "una iniciativa de reacció democràtica que ataqui qüestions fonamentals" com "la transparència com a antídot contra la corrupció", l'exercici honrat de la política, la rendició de comptes davant dels ciutadans o la participació de la ciutadania en la vida dels partits.

Segons la seva opinió, és el PSOE qui ha de donar aquest pas perquè el PP "no serà creïble mai mentre no assumeixi responsabilitats polítiques" per assumptes com els casos Gürtel i Bárcenas. "Com serà creïble parlar de regeneració democràtica des d'un partit al qual han assegut a la banqueta tres tresorers, del qual un jutge ha dit amb claredat que hi ha hagut finançament il·legal i que les seves obres es van pagar amb una caixa B, i els dirigents del qual van cobrar sobresous milionaris?, es pregunta.

Per al també secretari general dels socialistes valencians, la Justícia ha demostrat que el PP "ha anat dopat a les eleccions" gràcies a aquest finançament il·legal, i ara "la política antidòping no la poden provocar aquells que han estat els que han organitzat aquest sistema".

CODI ÈTIC

Després de la decisió de publicar al setembre les declaracions de béns dels membres de la nova direcció federal, Puig té intenció de promoure un codi ètic per a la política que censuri conductes que, sense ser delicte, no poden ser atribuïdes a responsables públics, com no pagar impostos o multes. Es tracta d'"anar més enllà" perquè serveixi d'"agent remoralitzador" de la societat.

El dirigent socialista, que té intenció de reunir-se amb organismes com Transparència Internacional, presentarà mesures per assegurar el compliment de la llei d'incompatibilitats i per limitar o fins i tot tancar "la porta giratòria" entre política i empreses.

"És evident que cal exemplificar absolutament la vida pública i en una situació de crisi com l'actual caldria aprofundir també en el que són les incompatibilitats dels càrrecs públics --indica--. Eliminar les possibilitats de les portes giratòries i al mateix temps també dignificar la vida del polític".

En aquest sentit, es mostra partidari que els diputats cotitzin per la seva activitat parlamentària i puguin tenir la seva assegurança de desocupació en lloc que fitxin per una empresa on pot haver col·lisió d'interessos. "Prefereixo que un diputat tingui assegurança de desocupació que pugui anar-se'n a treballar a una empresa a la qual ha beneficiat amb les seves decisions", ha afegit.

I també rebutja la "porta giratòria" en el cas dels expresidents del Govern, que segons la seva opinió "poden ajudar molt" al país i han de tenir el seu espai i la contraprestació que reben dels Pressupostos, sense necessitat de recórrer a ser contractats per multinacionals.

FINANÇAMENT TRANSPARENT DELS PARTITS

Una altra de les seves iniciatives anirà encaminada a garantir que el finançament dels partits sigui "absolutament transparent", que combini recursos públics amb aportacions de persones particulars (no empreses) i amb la qual es limitin tant les despeses dels partits com la seva capacitat d'endeutament.

Segons la seva opinió, l'endeutament dels partits acaba produint problemes en el que és la gestió ordinària dels assumptes públics: "No pot ser que s'engreixi de tal manera el deute que finalment aquest deute llasti fins i tot el funcionament de la democràcia, perquè els partits polítics són essencials per a la democràcia", sosté.

Per a Puig, els partits no són només dels seus militants i dirigents, sinó "patrimoni del conjunt de la societat", i com a tals cal reforçar la seva transparència perquè els ciutadans "han de saber què està passant d'aquí als partits polítics i hi ha d'haver una permanent fluïdesa d'informació per a la presa de decisions final, que és la dels ciutadans".

MENYS AFORATS I PROTECCIÓ LIMITADA AL CÀRREC

Respecte a l'aforament, el dirigent del PSPV i del PSOE reclama "un estudi seriós i rigorós" sobre els 10.000 càrrecs públics que actualment estan protegits per aquest fur, la majoria dels quals no són polítics, sinó jutges, fiscals o policies. Tot això per buscar una reducció pactada d'aquest número "en funció de l'interès general": "Pot ser que en altres circumstàncies històriques tingués algun tipus de raó, però ara mateix cal 'resetejar' també grans zones del sistema", opina.

Però també advoca per reduir l'àmbit d'aplicació de l'aforament i recorda que a les Corts Valencianes ja van presentar una iniciativa per limitar la protecció a l'exercici del càrrec, ja que considera que "no té cap sentit l'aforament per a persones que han estat atrapades al volant amb una taxa d'alcohol superior a la permesa". "El que cal garantir és la llibertat d'expressió i exercici dels diputats i diputades, però res més --subratlla--. Tota la resta, l'àmbit privat és l'àmbit privat".

Ximo Puig no creu que les investigacions judicials que han esquitxat el govern socialista andalús puguin frenar aquest tipus de propostes perquè són casos que "no tenen res a veure" amb el finançament il·legal d'un partit i a més creu que la Junta d'Andalusia "va actuar, i va actuar conjuntament amb la Justícia".

Però, en tot cas, avisa que "els corruptes no tenen bandera" i adverteix que aquell partit que protegeixi un corrupte "haurà d'assumir la seva responsabilitat política", tot i que sigui a les urnes. "Ara mateix estem ja en temps de descompte en la reactivació de la democràcia. No hi pot haver passos en fals", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés