Publicat 16/11/2014 16:11

El PSOE presentarà al Congrés una iniciativa per començar a "delimitar el radi" de la reforma constitucional

Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

Pedro Sánchez replica a Cospedal que "no és qui per donar exemple ni de voluntat d'acord ni de consens"

SARAGOSSA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El PSOE presentarà en els pròxims dies una iniciativa al Congrés dels Diputats per "delimitar el radi" de la reforma de la Constitució que els socialistes consideren necessària per solucionar la crisi territorial, un debat al qual han animat al Govern i al conjunt de les forces polítiques.

Així ho ha anunciat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una roda de premsa una vegada finalitzat el Consell de Política Federal que ha reunit tots els dirigents territorials socialistes al Palau de La Aljafería, seu de les Corts a Aragó.

Tots han subscrit a Saragossa un 'nou acord de ciutadania', en què també exigeixen al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, que convoqui la Conferència de Presidents amb l'objectiu de debatre mesures per avançar en la regeneració democràtica, reactivar l'economia i crear ocupació i reformar el sistema de finançament autonòmic.

En aquesta cita, els 'barons' socialistes han renovat el seu suport a la 'Declaració de Granada', que van segellar en l'última cita d'aquest òrgan, el juliol del 2013, en què van apostar per la reforma de la Carta Magna per avançar en el federalisme, i han advocat per donar el primer pas per posar-la en pràctica.

Així, els socialistes han recuperat aquest diumenge la proposta d'obrir un debat al Congrés dels Diputats sobre la reforma, mitjançant la creació d'una subcomissió a la Comissió Constitucional, una iniciativa que va plantejar l'anterior líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, però que no es va arribar a registrar. Ara, Sánchez ha explicat que la portaran pròximament al Congrés per iniciar un debat previ a la creació d'una ponència constitucional.

L'objectiu del PSOE és, segons ha dit, "obrir un procés de participació" en què s'escolti experts, institucions i comunitats autònomes per "delimitar el radi de la reforma" i parlar cap a les "solucions que puguin ser objecte de consens".

Sánchez ha assegurat en la roda de premsa desconèixer que aquesta iniciativa havia estat estudiada pel seu predecessor, però ha subratllat que no li sap greu l'encert de l'anterior direcció socialista en la Declaració de Granada, que ha qualificat com "una de les millors herències" que li ha deixat l'anterior executiva.

A més, ha recalcat que, més enllà de la novetat de la iniciativa, "l'important" és "demostrar que el PSOE té propostes i les posa sobre la taula". "Avui per tant, més que canvi, el que fa l'actual secretari general és tornar a recordar a Rajoy que hi ha una proposta de reforma constitucional i el que ha de fer és obrir la reforma constitucional", ha subratllat.

"NI RUPTURA NI IMMOBILISME, CANVI PROFUND"

"El que proposem és ni ruptura ni immobilisme, és un canvi en profunditat del nostre sistema polític, sempre salvaguardant tots els èxits de l'actual sistema", ha insistit Sánchez, que ha emplaçat a esperar la resposta del Govern a la seva proposta abans d'avançar què farà en el cas de rebre un 'no'.

Això sí, ha apuntat que "tant de bo" es pugui obrir la ponència constitucional al Congrés dels Diputats "el més aviat possible" i ha assegurat que els socialistes "en absolut" donen per impossible que pugui fer-se en aquesta legislatura. "No serà per la falta de voluntat del PSOE", ha recalcat.

"COSPEDAL HA DIT AIXÒ?"

A més, el líder dels socialistes ha replicat a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que l'ha acusat de voler "dinamitar" les regles del joc amb la reforma constitucional. "Cospedal ha dit això?", ha respost, amb perplexitat, quan se li ha preguntat per aquestes declaracions. "La que ha aprovat amb caràcter unilateral una reforma de la llei electoral a Castella-la Manxa?", ha afegit.

A continuació, Sánchez ha subratllat que la número dos del PP "no és qui per donar exemple ni de voluntat d'acord ni de consens" i ha recalcat que ell sí respecta les regles del joc. "El que volem és el millor per a Espanya i per als espanyols", ha reblat, convençut que "el carrer demana, i amb raó, una renovació de la democràcia" i de la "convivència territorial".

Mentrestant, ha defensat, Espanya té "un Govern esgotat, amb un president resignat que ha optat per fer del bloc polític el seu únic projecte polític de govern". "El que menys necessita el país és l'immobilisme de Rajoy", ha recalcat.

I ha tornat a criticar que el Govern digui desconèixer què vol el PSOE amb aquesta reforma, perquè Rajoy sap que el que pretenen és "transformar" l'Estat autonòmic en un Estat federal, definir les competències de les diferents Administracions, "constitucionalitzar" els principis del sistema de finançament autonòmic, reformar el Senat per donar-li "la utilitat que mereix" i millorar els instruments de cooperació entre les comunitats autònomes i el Govern d'Espanya.

A més, ha recalcat que el PSOE no ofereix aquesta sortida com a "resposta davant de l'independentisme" i ha afirmat que els socialistes són "federalistes des de fa molt de temps". "El PSOE planteja la reforma constitucional no com a resposta al desafiament sobiranista i a la set d'independència d'una part minoritària del poble català, sinó com a resposta a una exigència latent des de fa moltíssims anys al país", ha reblat.

En el document aprovat aquest diumenge, els socialistes també carreguen contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per haver "burlat la seva condició de representant de tots els catalans", preferint "una actuació personal i partidària", amb la qual "ha provocat una greu fractura en una societat plural com és la catalana".

El PSOE reafirma la seva convicció que Catalunya és "part inseparable d'Espanya" i el seu convenciment que les "dificultats de reconeixement" que té "poden i han de resoldre's en el marc d'una reforma de la Constitució que afecti el conjunt de les comunitats autònomes".

En el document, es reafirmen en els principis aprovats a Granada, que inclouen el reconeixement de "les singularitats i fets diferencials" d'algunes comunitats autònomes i determinar el finançament i les competències de les entitats locals, mitjançant un nova Llei de Bases del Règim Local i d'Hisendes Locals, que garanteixi la prestació dels serveis públics bàsics a tots els ciutadans.

"Sabem que aquestes propostes no tenen per què ser compartides per tots i també sabem que altres forces polítiques poden centrar les seves iniciatives en altres qüestions. El resultat de la renovació de l'acord de ciutadania, per aquesta raó, serà diferent de qualsevol punt de partida si es persegueix, tal com proposem els socialistes, des del diàleg, la negociació i la recerca del màxim consens", continua el document.

El text també demana impulsar iniciatives de regeneració i neteja democràtica, un assumpte que el PSOE vol incloure en la reforma de la Constitució, donat el "deteriorament sense precedents de la imatge de les principals institucions del país", que estan "tacades" per escàndols de corrupció, que inclouen "trames que han arribat a finançar il·legalment el partit del Govern, com és el cas de l'actual cúpula dirigent del Partit Popular".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés