Actualitzat 03/03/2015 15:59

El PSC fixa el recompte únic com la línia vermella per avalar la nova llei electoral

Ponencia del Parlament sobre una ley electoral catalana
Foto: EUROPA PRESS

S'obre a acceptar el sistema electoral d'ICV-EUiA com a punt de trobada

BARCELONA, 3. (EUROPA PRESS)

El PSC ha fixat aquest dimarts com a "línia vermella" per avalar la llei electoral que la nova norma prevegi el recompte únic per traduir els vots en escons, i no el recompte per cada circumscripció com s'ha fet fins ara en aplicació de la Loreg.

   En un contacte informatiu, els ponents socialistes de la llei, Celestino Corbacho i David Pérez, han explicat que aquesta és la principal condició per tirar endavant la norma, i han assegurat que estan disposats a fer certes renúncies dels seus plantejaments inicials en altres temes.

   El model ideal del PSC és el de la doble urna: una papereta per escollir els candidats per districtes uninominals --58 districtes--, i una altra per elegir la llista d'un dels partits que concorrin als comicis.

   Tot i això, els socialistes expliquen que estan disposats a avalar el sistema electoral que proposa ICV-EUiA com a punt de trobada, un sistema que no preveu els districtes uninominals, però si el recompte únic.

   Així, el gran escull que es presenta per tirar endavant la llei és el del recompte: ara com ara PSC, PP, C's i ICV-EUiA són partidaris del recompte únic --Catalunya una única circumscripció--, mentre que CiU i ERC són partidaris del recompte per circumscripcions --per províncies o vegueries, per exemple--.

   Els partidaris del recompte únic sostenen que és el sistema més proporcional possible, ja que el vot de tots els habitants de Catalunya val el mateix, mentre que els detractors sostenen que és un sistema que perjudica els habitants de les zones menys poblades.

VOTACIÓ

   Per tirar endavant la llei es necessita una majoria qualificada, 90 vots dels 135 escons del Parlament, cosa requereix aliances molt complexes i les participació de diversos grups per poder tirar-la endavant.

   Des d'alguns grups s'ha plantejat fins i tot la possibilitat d'intentar aconseguir els suports que falten per arribar als 90 diputats buscant vot a vot entre parlamentaris disposats a desmarcar-se del seu grup.

   Corbacho ha vist de "mal gust" que alguns plantegin dividir altres grups per aconseguir tirar endavant la llei electoral, i ha exposat que el PSC està unit al voltant del sistema que planteja, i té l'absoluta confiança que no hi haurà problemes de cohesió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés