Publicat 17/02/2015 19:10

PP i PSOE rebutgen la proposta de CiU de fer fora feixistes del registre de partits

MADRID, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El PP i el PSOE han rebutjat aquest dimarts al Congrés la pretensió de CiU d'instar el Govern central a fer un 'cribratge' del registre de partits polítics per excloure aquells que defensin postulats feixistes.

Els partits majoritaris han recordat als nacionalistes que aquesta tasca, conforme les garanties constitucionals, no correspon a l'Executiu, sinó als jutges.

La iniciativa, defensada a la Comissió d'Interior pel diputat Feliu Guillaumes, reclamava al Ministeri una revisió del registre de partits polítics per expulsar-ne aquelles formacions que "actuïn, tinguin activitat o incitin activitats de caràcter feixista o totalitari o expressin opinions d'aquesta índole en actes públics".

En la seva iniciativa, que recull Europa Press, CiU assegura que Espanya "s'està convertint en el refugi de la ideologia feixista amb partits propis i permetent la importació de partits feixistes i filials al seu territori", i citava com a exemple el cas de la filial espanyola de la formació neonazi grega Alba Daurada, la matriu de la qual va aconseguir el 6,3% dels vots i 17 diputats a les eleccions que van tenir lloc el passat 25 de gener, malgrat que tota la seva cúpula està empresonada i serà jutjada per un delicte de pertinença a organització criminal.

ELS AUTORS DE L'ASSALT A BLANQUERNA

CiU recorda que el president de la filial espanyola d'Alba Daurada és Antonio Vicedo, que a les eleccions del 2008 va encapçalar la candidatura per Alacant d'Alianza Nacional, una formació que s'autodeclara hereva ideològica dels feixismes europeus i que va ser un dels partits a què pertanyien els individus que van atacar la seu cultural de la Generalitat catalana a Madrid, la llibreria Blanquerna, durant la celebració de l'acte de celebració de la Diada del 2013.

Segons Guillaumes, aquests partits mereixen "la mateixa condemna que un grup que fes apologia del règim de Pol Pot" de l'antiga Cambodja i han de ser exclosos.

Com que el procediment d'il·legalització és molt complicat i requereix accions parlamentàries extraordinàries, CiU proposava una via "minimalista" que és garbellar el registre i fer fora aquestes formacions d'estil neonazi.

La idea ha estat abonada per Esquerra Plural, i el seu portaveu d'Interior, Ricardo Sixto, ha apel·lat la necessitat de "defensar-se" davant dels enemics de la democràcia; també ha votat a favor el PNB.

Però el PSOE ha preferit abstenir-se perquè, segons ha dit el seu portaveu, el gallec Miguel Cortizo, l'exclusió d'aquest tipus de partits ha de fer-se "amb garanties judicials" i deixar la decisió en mans del Govern central és un mal plantejament.

"En ares de la defensa de les llibertats, no vull que cap Govern tingui capacitat per excloure ningú", ha assenyalat.

I ELS ATACS DE L'INDEPENDENTISME?

El PP ha optat directament per votar en contra amb similars arguments; la valenciana Teresa García Sena ha afirmat, que al marge de la màxima repulsa que mereix qualsevol manifestació totalitària i xenòfoba, la resposta no pot ser sortejar les garanties constitucionals.

I ha aprofitat per llançar un missatge a l'independentisme català: "El nacionalisme, portat a les màximes conseqüències, pot portar al totalitarisme".

"En alguna ocasió hem pogut sentir o llegir com s'atacava el PP per no estar d'acord amb determinades propostes sobiranistes de Catalunya i això també hauria de ser objecte de preocupació de tots els demòcrates. El gran risc és que aquestes forces nacionalistes extremes puguin arribar a ocupar poder".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés