Actualitzat 16/12/2018 13:29

El PP porta al Ple del Senat la seva proposta d'intervenir els Mossos a través de la Llei de Seguretat Nacional

Mossos d'Esquadra
David Zorrakino - Europa Press

MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El PP porta al Ple del Senat d'aquesta setmana la seva proposta que el Govern intervingui els Mossos d'Esquadra a través de la Llei de Seguretat Nacional, donada la situació d'inseguretat que existeix al seu parer a Catalunya i la "inacció" de la policia autonòmica. La iniciativa suposa que el Govern, mitjançant el Reial decret, declari que a Catalunya existeix una situació d'interès per a la seguretat nacional i que nomeni a una "autoritat funcional" amb competències per dirigir les accions que procedeixin "en matèria de seguretat i ordre públic".

Els 'populars' van registrar aquesta proposta el passat dilluns, una moció que es debatrà aquest dimecres, a dos dies del Consell de Ministres que celebrarà el Govern precisament a Barcelona. La iniciativa tirarà endavant posat que el PP té majoria absoluta en la Cambra alta.

El portaveu del Grup Popular al Senat, Ignacio Cosidó, va explicar que la via del Reial decret és una forma d'actuació immediata per redreçar la situació d'inseguretat que s'està registrant i sense haver d'esperar l'aplicació de l'article 155, que exigeix una tramitació mes llarga.

En concret, els 'populars' apel·len a l'article 24 de la citada llei, que autoritza al president del Govern a declarar una situació d'interès per a la Seguretat Nacional durant un determinat temps i en un àmbit geogràfic, en aquest cas Catalunya, a nomenar una autoritat funcional i a definir les seves competències, entre altres detalls.

S'establiria també l'obligació de totes les "autoritats competents" de "aportar els mitjans humans i materials necessaris que es trobin sota la seva dependència per a l'efectiva aplicació dels mecanismes d'actuació". De tot això, conclou l'article 24, el Govern hauria d'informar al Congrés, així com de l'evolució de la situació.

Cosidó va explicar que és el Govern el que ha de declarar aquesta situació d'interès per a la Seguretat Nacional. La llei la defineix en l'article 23 com aquella situació en la qual "per la gravetat dels seus efectes i la dimensió, urgència i transversalitat de les mesures per a la seva resolució", requereix de la "coordinació reforçada de les autoritats competents" sota l'adreça del Govern. En cap cas, s'afegeix, podrà implicar la suspensió dels drets fonamentals i llibertats públiques dels ciutadans.

APLICADA PER PRIMERA VEGADA

Seria la primera vegada que s'apliqués aquesta possibilitat legal. Cosidó va explicar en presentar-la que ofereix un camí directe per prendre el control de la policia autonòmica i que la conselleria d'Interior catalana i l'adreça dels Mossos quedin a les ordres d'aquesta autoritat nomenada pel Govern.

"S'han sobrepassat totes les línies vermelles. La situació és de fallida de la convivència i de la pau social", va dir el portaveu. Si bé va insistir en la necessitat d'engegar mesures a l'empara de l'article 155 de la Constitució, com ve reclamant des de fa temps el PP, Cosidó va demanar al Govern que prengui també amb caràcter immediat altres decisions com la intervenció dels Mossos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés