Publicat 28/03/2019 10:55

El PP, amb un 44%, és el que presenta més dones de número u al Congrés, mentre que Vox només el 25%

EUROPA PRESS

Les candidatures femenines del PSOE arriben al 42%, les d'Unides Podem al 40% i Ciutadans es queda amb un 38%

MADRID, 27 Mar. (EUROPA PRESS) -

La majoria de les llistes presentades al Congrés pel PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans i Vox per a les eleccions del proper 28 d'abril estan encapalades per homes, per el partit de Pablo Casado és el que porta més dones de cap de llista (44,23%) i Vox, des de lluny, el que menys, amb un 25%.

En concret, el PP competeix amb un total de 23 dones de número u enfront de 29 homes, és a dir, un 44,23% enfront d'un 55,77%. La presncia femenina en els cartells electorals del PP ha crescut respecte a les eleccions del 2015 i 2016 quan van liderar, respectivament, 15 i 19 candidatures.

El segon partit amb més dones al capdavant de les candidatures és el PSOE, que en suma 22 (42,30%), encara que, a diferncia del que va fer en les anteriors eleccions generals, ja no presenta més dones que homes. El 2016 va collocar com a caps de llista 27 dones (52%), enfront de 25 homes.

En el cas d'Unides Podem --que per aquestes eleccions ha decidit feminitzar l'Units Podem que va fer servir el 2016, i en el qual s'engloben Esquerra Unida i Equo, a més del partit lila-- els caps de llista en sumen ara 21 (el 40,38%), una més que en les eleccions de fa tres anys.

Ciutadans repeteix en la quarta plaa i, encara que incrementa la presncia de dones en el primer lloc respecte al 2016, segueix sense arribar al 40%. Ara, amb 20 candidatures femenines, cinc més que en la convocatria anterior, es queda en un 38,46%.

OURENSE, PONTEVEDRA, SEVILLA, BURGOS I LA RIOJA

Vox, que encara no té escons al Congrés, per aspira a entrar amb fora a la cambra baixa, ha collocat homes al capdavant de 37 de les seves 52 llistes i només ha deixat lloc per 13 dones en els números u (25%).

Ourense és l'única de les 52 províncies a la qual els cinc principals partits d'mbit nacional han situat dones de números u al Congrés. A Pontevedra també hi ha cinc candidates perqu a les del PP, PSOE, UP i Cs se suma una d'En Marea, que aquesta vegada no ha fet coalició amb el partit lila. El 2015 i 2016 Pontevedra va ser l'única província a la qual els quatre grans van optar per dones per als seus cartells. Per aquesta circumscripció Vox també presenta una dona, per a la cambra alta.

A Sevilla, dels cinc grans, l'únic que no porta en el seu cartell una dona és Ciutadans --a més, hi ha dues dones en els dos primers llocs de les llistes de PP i Unides Podem--, mentre que a Burgos i La Rioja també n'hi ha quatre (del PSOE, PP, UP i Cs) i Vox ha preferit el Senat per collocar en primer lloc una dona.

MADRID, CANTBRIA, CONCA I TARRAGONA EN MASCULÍ

Cantbria, Conca, Tarragona i Madrid són les úniques circumscripcions en les quals cap dels cinc grans partits presenta una dona com a número u al Congrés. A Madrid, sí competeixen amb candidates a la Presidncia del Govern el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Retallades Zero i el Partit Humanista. Pel Senat, sí han presentat dones en el primer lloc el PSOE i Unides Podem, igual que el PACMA i el Partit Humanista.

En total, entre el PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans i Vox han presentat 260 llistes al Congrés, de les quals només 99 estan liderades per dones, el 38,7%. En les generals del 2015, els quatre primers van registrar un 36% de llistes amb líder femenina, percentatge que el 2016 va fregar el 39%, semblant a l'actual incloent ja a Vox.

Al Senat, la presncia de dones en els primers llocs de les candidatures descendeix fins al 35,7%. De les 93 llistes encapalades per candidates, la majoria són d'Unides Podem que presenta més dones que homes com a caps de llista a la cambra alta, un total de 29, el 55,76%. El PSOE i Cs empaten en aquesta categoria, amb 20 llistes liderades per polítiques, el 38,4%, mentre que el PP i Vox empaten amb 12 cadascun (23%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés