Publicat 28/01/2019 11:27

El portaveu de l'Eurocambra diu que les eleccions del maig són més importants que abans

El president del parlament, Roger Torrent, i el president del Consell Catal del
EUROPA PRESS

Veu les eleccions com un "camp de batalla" entre la integració i l'euroescepticisme

BARCELONA, 28 gen. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha assegurat aquest dilluns que les eleccions a la Cambra que tindran lloc al maig "són més importants del que havien estat en els darrers anys".

"Es veuen venir com el camp de batalla entre el model d'integració europeu i altres models de les forces euroescpitques o clarament eurfobes", ha afirmat en la la XXVIII Jornada Europea del Consell Catal del Moviment Europeu celebrada al Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció, Duch ha aclarit que les enquestes no diuen que els antieuropeus guanyaran les eleccions, per sí apunten al fet que poden originar "un Parlament Europeu molt més fragmentat" que ara i una legislatura més complicada.

Així, ha demanat parar atenció a les enquestes que vagin sortint sobre la intenció del vot: "Ens ajudaran a situar el grau de preocupació al punt concret, potser menys del que reflecteixen els mitjans de comunicació".

El portaveu de l'Eurocambra també ha destacat que els líders nacionals s'estiguin implicant en les eleccions europees i que la propera legislatura estar marcada per reptes com l'atur, el canvi climtic, la migració, els canvis demogrfics, la seguretat, la ciberseguretat i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

A tot aix cal sumar l'augment de la reticncia de la societat cap al projecte europeu i la desconfiana entre els estats membre: diferncies nord-sud en matria econmica i est-oest en immigració i refugiats.

"Tenim una UE no acabada que no compta amb totes les eines per donar resposta a les qüestions que la ciutadania li exigeix" i que moltes vegades és acusada pels líders de cada país dels problemes que pateix la seva societat, encara que no siguin de la seva competncia.

LA "VACUNA" DEL BREXIT

Duch ha celebrat que el procés de sortida del Regne Unit de la UE ha tingut un efecte de "vacuna potent" que ha evitat l'efecte dmino de desintegració europea que s'augurava després del referndum del Brexit el 2016.

A més, ha asseverat que les negociacions entre Brusselles i Londres han creat una solidaritat mai vista entre els estats membre: "No hi ha hagut mai una sola esquerda en la posició dels 27".

"El Brexit ens mostra que sortir de la UE té molts més inconvenients que avantatges", ha considerat, la qual cosa ha portat a les formacions euroescptiques o eurfobes a canviar els seus postulats cap a una reforma o paralització de les institucions comunitries des de dins, cosa que Duch considera perillosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés