Actualitzat 28/09/2015 00:33

Podem té un dels seus pitjors resultats en quedar quarts a Catalunya

Catalunya Sí que és Pot empitjora el resultat obtingut per ICV-EUiA en les autonòmiques

   MADRID, 28 Set. (EUROPA PRESS)

Podem ha obtingut a les eleccions celebrades aquest diumenge a Catalunya, en les quals concorria al costat d'ICV i EUiA en la candidatura Catalunya Sí que és Pot, un dels seus pitjors resultats en uns comicis autonòmics, després d'haver obtingut un 8,91% dels vots --amb el 97% de l'escrutini-- i haver quedat en el quart lloc, després de JxSí, C's i el PSC i empatat en escons amb el PP.

   En concret, Catalunya Sí que és Pot, la candidatura encapçalada per Lluís Rabell amb la qual Podem mesurava la seva força per primera vegada en uns comicis autonòmics a Catalunya, ha obtingut al voltant de 355.200 vots -amb el 97% del vot escrutat-- i 11 escons, per sota dels 13 seients amb els quals ja comptaven els seus socis de coalició al parlament català, ICV i EUiA.

   El partit de Pablo Iglesias va aconseguir arribar a un modest tercer lloc en la majoria de Comunitats Autònomes que van celebrar comicis el passat 24 de maig, així com en les andaluses del març, tot i que no va aconseguir donar canvi al PSOE.

   En aquesta ocasió torna a quedar per darrere dels socialistes i també de C's, un partit que té gairebé deu anys d'experiència a Catalunya, i té representació al Parlament des del 2006.

   Tot i que Podem sí ha aconseguit superar els gairebé 117.000 que va obtenir a Catalunya en les passades eleccions europees de maig del 2014 --l'única vegada que Podem ha concorregut amb la seva marca en la Comunitat, cinc mesos després de saltar a l'arena política--, el fet cert és que el resultat obtingut aquest diumenge queda molt per sota de les seves expectatives, ja que només ha aconseguit superar en escons la CUP, i empata amb el PP.

   De fet, els estudis demoscòpics publicats durant la campanya electoral donaven a la coalició encapçalada per Rabell en la majoria dels casos un tercer lloc, superant el PSC, i només per darrere dels independentistes i Ciutadans.

   Així, el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va atorgar a Catalunya Sí que és Pot entre 18 i 19 escons i un tercer lloc.

   Podem aspirava a postular al cap de llista de Catalunya Sí que és Pot per presidir la Generalitat i recollir el suport per a la seva investidura d'ERC, el PSC i la CUP, per configurar un govern "progressista". Amb els resultats d'aquesta nit, aquesta hipòtesi quedaria completament descartada.

DESCONEIXEMENT DEL CANDIDAT I LA MARCA

   El desconeixement entre els catalans de la figura de Lluís Rabell, procedent de l'activisme veïnal de Barcelona, i de la marca Catalunya Sí que és Pot, presentada en societat menys de dos mesos abans de començar la campanya, són dos dels factors que s'ha de tenir en compte per analitzar el resultat collit per la formació domicili, que va acordar amb els seus socis ICV i EUiA dissoldre les marques de les tres formacions.

   D'aquesta manera, la primera experiència de l'anomenada 'unitat popular' a nivell autonòmic no ha obtingut els resultats esperats, ja que la coalició no ha aconseguit ni tan sols superar el resultat que per si sols van collir ICV i EUiA el 2012, quan van obtenir 13 diputats i un 9,9% dels vots.

   El candidat d'IU a La Moncloa, Alberto Garzón, esperava que un bon resultat d'aquesta candidatura impulsés els processos de confluència en els de des de fa mesos estan immersos la formació domicili i la coalició d'esquerres, que demana a Podem renunciar a la seva marca per construir una candidatura a nivell nacional, cosa que el partit d'Iglesias rebutja, perquè considera que les seves sigles han de ser el "paraigua" sota el qual s'integrin la resta de formacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés