Actualitzat 30/06/2015 16:55

Podem elegeix un sistema d'elecció de candidats al Congrés que afavoreix el control de l'aparell

El dirigente de Podemos, Íñigo Errejón
Foto: DANI GAGO/PODEMOS

Les negociacions amb altres forces a Catalunya, València i Galícia segueixen de manera paral·lela

   MADRID, 30 Juny (EUROPA PRESS) -

   Podem farà aquest mes de juliol les primàries per configurar la seva candidatura a les eleccions generals i, tot i que seran obertes, tornaran a incloure la possibilitat de votar a equips complets amb un sol 'clic', el sistema conegut com a 'llista planxa' que ja ha despertat crítiques en anteriors processos participatius celebrats pel partit. Aquest sistema, segons denuncien els seus detractors, afavoreix les candidatures més conegudes, en aquest cas, les que tenen el suport de la direcció nacional i el secretari general, Pablo Iglesias.

   Segons ha explicat el secretari Polític de Podem, Íñigo Errejón, durant la roda de premsa que ha ofert després de la reunió del Consell de Coordinació, les primàries començaran el pròxim 3 de juliol, i culminaran el dia 24 de juliol amb la publicació dels resultats, després de finalitzar les votacions, que se celebraran entre el 17 i el 22 de juliol. L'objectiu, segons ha assenyalat, és estar preparats davant d'un possible avançament electoral.

   Alhora, ha detallat que aquest procés de primàries comprendrà tres votacions diferenciades: una per elegir el candidat a la Presidència del Govern espanyol -si no hi ha imprevistos, serà per a Pablo Iglesias--, una altra per configurar la llista al Congrés, que s'elegirà a nivell estatal -amb circumscripció única--, i una altra per a la llista del Senat, els integrants de la qual s'elegiran per Comunitats Autònomes.

   Segons ha explicat Errejón, el motiu d'utilitzar aquest sistema de circumscripció única per elegir els candidats al Congrés és que volen configurar una "llista de país" capaç de guanyar les generals. "Hem apostat per unes primàries que permetin configurar equips dels quals surti un grup parlamentari capaç de ser alternativa de Govern espanyol i la força més sòlida", ha assenyalat.

DEL 3 AL 24 DE JULIOL

   A aquesta votació es podran presentar tant candidatures individuals com equips que, tot i això, no podran arribar a mai els 350 llocs en joc. El termini per recollir avals per presentar candidatures -podran ser de cercles o òrgans de direcció-- s'obre el 3 de juliol i s'estendrà fins al 8, del 6 al 10 es formalitzarà les esmentades candidatures, el 13 es faran públiques les definitives i entre el 17 i el 22 tindran lloc tant la campanya electoral d'aquestes com les votacions. Els resultats es donaran a conèixer el dia 24.

   Alhora, Errejón ha explicat que les llistes d'aquests equips estaran a l'hora de votar desbloquejades, és a dir, els simpatitzants podran desmarcar i marcar aquells candidats que vulguin, i intercalar-los amb integrants d'altres llistes.

   Aquest sistema, que segons el número dos de Podem, garanteix que les primàries siguin obertes i participatives, ha estat criticat en anteriors procés per alguns sectors del partit, que entenien que la possibilitat de marcar amb un sol 'clic' un equip beneficiava el més conegut i deixava fora de joc a la resta de candidatures.

   Aquest ha estat precisament el motiu que va portar al sector crític liderat per l'ara secretari general de Podem a Aragó, Pablo Echenique, a retirar la seva candidata del procés celebrada el novembre per conformar la direcció nacional del partit. En aquest cas a més l'equip d'Iglesias, que finalment es va fer amb tots els llocs del Consell Ciutadà, sí ha presentat una llista completa.

   Preguntat sobre les possibles crítiques que puguin sorgir sobre aquesta qüestió, Errejón ha afirmat que la "transparència" és i serà la seva senya d'identitat, el que significa que hi haurà "discussions obertes" que "alguns tornaran a veure com dissentiment o possibles ruptures". "Estem acostumats a la política en la qual es discuteix i ens agrada que sigui publica. Aquí cal veure democràcia", ha defensat, després de reconèixer, tot i això, que portar a davant el full de ruta aprovada en la seva Assemblea de Vistalegre implica prendre decisions "complexes.

   "Sabem que no hi ha una forma que sigui perfecta. Nosaltres anem innovant. Hi ha partits que elegeixen a les seves llistes amb cop de dit. Altres fan simulacres de primàries. Nosaltres hem decidit fer primàries que tornen a reafirmar-se amb l'ADN amb el qual hem nascut. Tot el món pot concórrer de manera individual i col·lectiva. Tot el món va a decidir com es configuren aquestes llistes", ha assenyalat, i alhora ha confirmat que ell participarà com a candidat en aquestes primàries.

GARANTIR LES "NACIONALITATS" A LA LLISTA

   La llista resultant de la votació tindrà, alhora, dos criteris de correcció que previsiblement farà variar el resultat inicial. D'una banda, s'aplicarà una correcció per gènere per aconseguir llistes cremallera totalment "igualitàries", i per un altre, un criteri de correcció territorial, "que serà especialment fort en les nacionalitats", és a dir, en Comunitats com Catalunya, Galícia i Comunitat Valenciana, perquè, per exemple, els candidats que concorrin per Catalunya siguin catalans.

   Respecte a aquestes Comunitats, Errejón ha anunciat a més que de manera paral·lela al procés de primàries, Podem continuarà amb les negociacions que ha entaulat amb altres forces en Comunitats amb "particularitats" com Catalunya, Comunitat Valenciana i Galícia per valorar la possibilitat que aquestes s'integrin en les llistes. El format per procedir a aquesta integració encara no ha estat fixat, segons Errejón. "Hem de ser prudents. No podem marcar el final del trajecte", ha postil·lat.

   D'altra banda, Errejón ha informat de la línia vermella de Podem durant la pròxima legislatura, a l'hora de pactar amb altres grups: la reforma de la llei electoral. "Tota formació que vulgui arribar a enteses amb Podem haurà d'estar d'acord a reformar la llei electoral per acostar-la més al que diu la Constitució", ha defensat, després de criticar que el sistema actual "trampeja la voluntat popular", perquè es transforma en "majoritari" en comptes de "proporcional" en aquelles circumscripcions menys poblades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés