Publicat 17/1/2019 10:32:57 +01:00CET

Planas adverteix que el Brexit implicaria la sortida automtica dels vaixells espanyols de les aigües del Regne Unit

Esmorzar Informatiu d'Europa Press amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha advertit aquest dijous que el Brexit implicaria la sortida automtica dels vaixells espanyols de les aigües britniques tot just l'endem de la seva entrada en vigor, la qual cosa suposaria un greu perjudici per al sector.

Durant la seva intervenció en Els Esmorzars Informatius d'Europa Press, Planas ha ressaltat que el pesquer és, al seu parer, l'element més problemtic pel que fa al seu departament que comportaria la sortida del Regne Unit de la UE, per la qual cosa ser objecte d'una especial atenció, a causa de la importncia que té per a Espanya.

Segons ha explicat, les mesures a prendre en cas necessari, tant des de la UE com des de la competncia nacional aniran en el sentit de mantenir una relació amb el Regne Unit que sigui tan semblant com l'actual.

Planas ha indicat que el sector pesquer espanyol és "el més potent de la UE" i a més es troba al capdavant de la conservació dels recursos pesquers.

Segons les dades que ha ofert, actualment, hi ha uns 200 vaixells amb interessos espanyols pescant al Regne Unit, dels quals uns 80 són totalment espanyols, 21 amb societats mixtes (capital espanyol i bandera britnica) i un altre centenar sota altres pavellons.

Malgrat aquesta contingncia, el ministre ha mostrat la seva confiana per resoldre el problema de manera favorable. "Si hi ha un sector capa d'adaptar-se a totes les adversitats és el sector pesquer", ha subratllat.

PLANS LOGÍSTICS

Des del punt de vista logístic, Espanya estaria preparada per adoptar les mesures que fossin necessries per mantenir les exportacions de productes agroalimentaris al Regne Unit, ha assenyalat Planas. En aquest mbit, ha afegit que Espanya té uns 1.000 camions diriament amb productes agroalimentaris peribles al Port de Calais, i ha advertit que un lleu retard en la circulació implicaria un "gravíssim problema"

Per aquest motiu, Agricultura treballa juntament amb els ministeris de Foment i Política Territorial per reforar la línia que uneix Santander amb Plymouth per si hi hagués cap tipus de bloqueig.

"El Govern d'Espanya far tot el que calgui per minimitzar i palliar els efectes més negatius d'un escenari més radical del Brexit", ha emfatitzat.