Actualitzat 17/1/2019 12:02:42 +00:00 CET

Planas avisa que els agricultors i ramaders "no han de pagar" el preu del Brexit en la futura PAC


Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha reiterat que Espanya està preparada per fer front a un Brexit sense acord, després que el Parlament Britànic votés en contra de l'acord amb la Unió Europea, alhora que ha advertit que els agricultors i ramaders espanyols "no han de pagar" el forat que ha deixat el Regne Unit en la futura negociació de la Política Agrícola Comuna (PAC) per al període 2021-2027.

"No volem que els agricultors i ramaders paguin la factura i el forat de 12.000 milions d'euros que deixarà la sortida del Regne Unit en la propera Política Agrícola Comuna (PAC)", ha assegurat Luis Planas durant la seva participació en Els Esmorzars Informatius d'Europa Press, en què ha recordat que la futura PAC es posposarà "un o dos exercicis", però ha garantit que hi haurà una dotació per al sector.

El titular d'Agricultura ha reiterat, davant la negativa del Parlament Britànic a la sortida pactada de la UE, que Espanya està preparada per afrontar tots els escenaris possibles, "fins i tot el més radical".

"El Govern d'Espanya dona seguretat i farem tot el que calgui per minimitzar i anul·lar els efectes negatius que es puguin produir en tots els escenaris, fins i tot en el més radical. Cal tenir tranquil·litat", ha insistit.

Planas ha incidit que és una "situació singular i inèdita". "El Govern espanyol hem fet reunions perquè els plans de contingència estiguin preparats i per analitzar tots els possibles escenaris que es puguin presentar. També les grans empreses i les pimes estan preparades".

El ministre ha recordat que el Regne Unit és un mercat important per a les exportacions espanyoles, perquè se situa en la cinquena destinació de les exportacions espanyoles després de França, Alemanya, Itàlia i Portugal, i representa el 8% del total.

el Regne Unit és un mercat especialment important per als productes clau de l'agricultura espanyola com són les fruites i hortalisses fresques, el vi, l'oli d'oliva i la carn de porc.