Actualitzat 30/04/2015 15:59

El Parlament valida el decret que protegirà els pisos desnonats davant dels fons d'inversió

Pleno del Parlament
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament ha validat el decret llei de mesures extraordinàries i urgents per mobilitzar habitatges procedents d'execucions hipotecàries, que preveu protegir aquests pisos davant dels fons d'inversió internacional anomenats 'fons voltor', amb els vots a favor de CiU, ERC i C's, en contra de PP i CUP, i l'abstenció de PSC i ICV-EUiA.

   El conseller de Territori, Santi Vila, ha explicat aquest dijous, a la seva intervenció inicial al ple, que el Govern català necessita saber què val un habitatge transferit des d'un banc fins a un fons d'inversió, ja que han detectat que a vegades es paguen uns escassos 10.000 o 12.000 euros en casos que encara hi ha habitants vivint.

   Amb aquest decret, el Govern català i els ajuntaments tindran fins al 2021 un dret a tempteig i retracte en les operacions de venda de tots els pisos procedents d'execucions hipotecàries o dacions en pagament fetes després de l'abril del 2008 als 72 municipis catalans on hi ha demanda acreditada i un alt risc d'exclusió social.

   Així, podran actuar "davant de dinàmiques d'especulació immobiliària en operacions entre entitats financeres i possibles grups inversors mundials que vulguin aprofitar aquesta conjuntura", amb un instrument que els permetrà protegir els ciutadans amb problemes per pagar la seva hipoteca o lloguer.

   Per a Vila, aquest decret és un "instrument potent" i permet que el Govern català i els alcaldes puguin tenir un paper proactiu quan es produeixi una transferència de carteres d'habitatge.

   A més, Vila ha destacat el compromís de la Generalitat a incrementar un 10% en dos anys l'actual parc públic d'habitatge --concretament en 1.400 habitatges-- i ha recordat que ja ho han començat a fer després d'arribar a un acord a Salt (Girona) per adquirir un total de 100 habitatges.

PROJECTE DE LLEI

   També s'ha aprovat per unanimitat que aquest decret es tramiti com a projecte de llei, perquè els grups puguin fer propostes i que, així, el text "es pugui enriquir amb les aportacions del Parlament", ha destacat el conseller.

   Vila ha destacat que les polítiques del Govern català arriben a 32.000 famílies i preveuen que el 2015 es pugui incrementar un 20%, a més de recordar que n'hi ha 25.000 que viuen a parcs públics d'habitatge, si bé ha defugit "el triomfalisme".

   Ha posat èmfasi que la Generalitat es va trobar 3.600 habitatges buits del parc públic i que ara n'hi ha 600, de manera que ha complert el seu compromís d'acabar la legislatura amb menys de 1.000: "Aquesta xifra ens ha de reconfortar i acredita que estem molt concentrats a gestionar amb eficiència aquest parc públic".

   ERC, PSC i ICV-EUiA han destacat que el Govern català recupera "com a mínim conceptualment" la mesura d'expropiació forçosa que recollia la Llei d'Habitatge del tripartit, que CiU va eliminar a través de les lleis òmnibus, com ha destacat Roger Torrent (ERC).

   El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha lamentat que el decret "arribi tard, malament i no inventa res, sinó que aplica mesures de manera insuficient", ja que la llei de l'habitatge anterior ja tenia mesures que ara es recuperen.

   ERC, PSC i C's han aplaudit que es tramiti com un projecte de llei perquè permetrà debatre i millorar alguns aspectes de la norma, i de fet, aquesta decisió fa que els socialistes passin del vot en contra a l'abstenció, com ha destacat el diputat Jordi Terrades.

   Des de C's, José María Espejo-Saavedra ha indicat: "La part positiva és que la finalitat la veiem bona, i els defectes es podran resoldre en el tràmit legislatiu".

   ERC, PSC i la CUP han advertit del perill que sigui "un segon rescat de la banca" perquè preveuen que el Govern i els ens locals poden obligar les entitats financeres a la cessió temporal i forçosa dels seus habitatges perquè sigui l'administració la que els rehabiliti i els destini a famílies en risc d'exclusió.

   El popular José Antonio Coto ha criticat el 'cop de decret' del Govern de Mas quan, segons ell, només a Barcelona hi ha centenars de pisos buits i locals tapiats, i ha criticat que presumeixen de demòcrates els que avancen eleccions cada dos anys i fan "consultetes en les quals el senyor Junqueras compta els vots".

   Ha considerat la mesura d'"intervencionista, injusta i antisocial", i ha demanat al Govern català que es limiti a governar i no a fer d'agència immobiliària.

   David Fernández (CUP) ha explicat que voten en contra perquè així els ho ha demanat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés