Publicat 02/05/2019 14:11

El Parlament reclama al TC que aixequi el veto a investigar la monarquia

La Junta de Portaveus retira el decret d'habitatge del ple del Parlament
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha presentat davant del Tribunal Constitucional (TC) un conjunt d'allegacions en les quals defensa la constitucionalitat de la comissió d'investigació sobre la monarquia que va impulsar la Cambra al mar i en les quals sollicita l'"aixecament immediat" de la suspensió dictada pel tribunal.

El document d'allegacions, que ha recollit Europa Press, allega que la immunitat absoluta que té per llei la Prefectura de l'Estat no hauria d'impedir aquesta comissió, perqu seria com excloure la monarquia del debat polític i aix "no seria propi d'un Estat democrtic de dret".

La comissió d'investigació es va aprovar en el ple de la Cambra el 7 de mar amb els vots a favor de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i el vot en contra del PSC-Units, el PP i Cs, i després va ser impugnada pel Govern central, la qual cosa va portar el TC a suspendre-la temporalment fins que prengués una decisió sobre si és constitucional.

La comissió tenia l'objectiu d'investigar "les activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola", entre elles els presumptes comptes del rei emrit a Sussa i altres paradisos fiscals, segons s'especifica en la resolució aprovada per la Cambra.

COMISSIÓ "D'INTERS"

Les allegacions, signades pel lletrat Miquel Palomares, defensen que la comissió és vlida perqu el propi Estatut faculta al Parlament per "crear comissions d'investigació sobre qualsevol assumpte de rellevncia pública que sigui d'inters per a la Generalitat".

"És incontestable que la investigació de fets i dades que afecten persones vinculades o relacionades amb la monarquia, a partir de les quals seria possible fonamentar un judici de valor polític, és d'inters per a la comunitat autnoma de Catalunya", resumeix el document.

El lletrat també rebutja la tesi del Govern central que aquesta comissió d'investigació escapa les funcions de la Cambra, i defensa que ha de poder-se investigar la monarquia com "un instrument al servei de la informació del Parlament".

A més, la Cambra catalana replica que la comissió no envaeix la funció jurisdiccional de jutjats i tribunals reservada per l'article 117.3 de la Constitució, i només pretén abordar la investigació a la monarquia des d'una ptica política.

IMMUNITAT "ANACRNICA"

El lletrat també inclou en l'escrit les cites de treballs de juristes (Enrique Belda i José Antonio Martín Pallín) en els quals la immunitat absoluta del rei es considera "doctrinalment com a anacrnica si es compara amb altres ordenaments com el dret internacional públic".

Les allegacions reivindiquen que la comissió hauria de celebrar-se perqu de la Constitució no en deriven "prohibicions o límits al debat polític", especialment si aquests es produeixen en seu parlamentria com seria el cas.

El lletrat conclou que la comissió s'emmarca en la jurisprudncia del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans i "troba el seu fonament últim en un valor essencial de l'ordenament jurídic de l'Estat espanyol: el pluralisme polític en una societat democrtica".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés