Publicat 10/7/2020 14:56:08 +02:00CET

El Parlament reclama al Govern central que compleixi amb el finançament en dependència

Diputats al Parlament durant la segona sessió plenària monogràfica sobre la gestió de les residències durant la pandèmia. Barcelona, Catalunya (Espanya), 8 de juliol del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

També demana augmentar el fons covid-19 fins als 25.000 milions per a les autonomies

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha instat aquest divendres a la Generalitat que demani a La Moncloa que compleixi amb l'obligació de finançar en un 50% la llei de dependència, reconegui el "deute històric" derivat d'aquest incompliment i estableixi un calendari per retornar-lo, i augmenti el fons a les autonomies fins als 25.000 milions per combatre la covid-19.

La proposta de resolució, que han presentat conjuntament els grups de JxCat i ERC, s'ha aprovat en el ple monogràfic sobre la gestió de les residències durant la pandèmia per 69 vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, 22 en contra del PP i el PSC, i 44 abstencions dels comuns i Cs.

També, per unanimitat, s'ha instat el Govern a publicar, en format obert, les dades de les residències de gent gran i a mantenir-les actualitzades així com prioritzar les dades del nombre d'infectats, altes i morts per la malaltia.

JxCat, ERC i la CUP han votat juntament amb el PP criticar la centralització de la compra de material de protecció de La Moncloa amb l'aplicació de l'estat d'alarma perquè "va fer perdre un temps molt valuós a la Generalitat per poder proveir i protegir" els professionals.

El Parlament també ha demanat implementar el desplegament del Pla d'atenció integrada social i sanitària de Catalunya (Paiss) als centres residencials de Catalunya i crear una agència que, com a operador públic, integri el vessant social i sanitàri.

INSPECCIONS

També s'ha instat la Generalitat a reforçar el cos del Servei d'Inspecció i Registre de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, i que l'administració intervingui els centres residencials que no compleixin amb els estàndards de seguretat.

Així com reforçar el suport emocional de residents i familiars, sobretot en el procés final de la vida, amb l'objectiu que les residències facilitin als familiars poder-se acomiadar dels seus éssers estimats.

El Parlament ha considerat que l'àmbit residencial és un espai d'especial vulnerabilitat, per la qual cosa reclama que les residències disposin d'un estoc d'equips de protecció individual en cas d'un possible rebrot, i que professionals i residents tinguin accés a la prova PCR amb un criteri clínic, entre d'altres mesures.