Publicat 10/7/2020 14:12:19 +02:00CET

El Parlament insta el Govern a reformar el model assistencial català

Diputats al Parlament català durant la segona sessió plenària monogràfica sobre la gestió de les residències durant la pandèmia de la covid-19, a Barcelona, Catalunya (Espanya), 8 de juliol del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

També sol·licitarà ajuts al món local i empreses del tercer sector

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest divendres una proposta de resolució que sol·licita al Govern que engegui la reforma del model assistencial, amb l'objectiu de "millorar la qualitat assistencial de les persones grans, amb dependència o discapacitat".

La resolució, que ha presentat el grup del PSC-Units, s'ha aprovat en el ple monogràfic sobre la gestió de les residències durant la covid-19 per 65 vots a favor de Cs, el PSC, els Comuns i el PP i 69 abstencions de JxCat, ERC i la CUP.

El Parlament ha sol·licitat al Govern que consideri l'habitatge habitual com "un element fonamental de l'assistència social i sanitària" i que les persones que ho desitgin es puguin estar a casa fins que el seu estat de salut o d'autonomia faci inevitable que ingressin en una residència.

També ha demanat incrementar el nombre d'hores, la tipologia de serveis i el finançament del Servei d'Atenció Domiciliària, així com consolidar un model de residències públiques de "petita capacitat, amb una atenció personalitzada i suficient".

La cambra també ha instat el Govern a vetllar per la professionalització del sector residencial i fer-lo "més atractiu per als professionals i garantir una ocupació estable i de qualitat".

Així, demana ampliar els professionals de la xarxa pública i dels serveis socials, facilitar la incorporació de més gericultors i auxiliars d'infermeria al sistema residencial, i millorar les seves condicions laborals i salarials.

Amb el suport de tots els grups parlamentaris i l'abstenció de Cs i el PP, la cambra insta el Govern a revertir en el termini de dos anys la privatització de l'assistència mèdica a les residències, i crear un sistema d'acreditació residencial "que garanteixi una millor homogeneïtat del sistema".

MÓN LOCAL

Amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció de la CUP, el Parlament instarà el Govern a aprovar via decret una nova fitxa del contracte programa amb els municipis, que haurà d'anar acompanyada d'un fons econòmic per atendre les necessitats socials derivades de la pandèmia.

Ha demanat al Govern que faci efectiu el pagament dels deutes de l'any 2019 i del mes d'abril del 2020 amb les entitats i empreses del tercer sector social i de l'àmbit residencial que han gestionat aquests serveis durant la pandèmia.