Publicat 12/02/2020 15:32CET

El Parlament Europeu avala una llista de projectes energtics que exclou el Midcat

El Parlament europeu en una foto d'arxiu.
CORTES DE CASTILLA-LA MANCHA

El gasoducte Midcat uniria Espanya i Frana a través de Catalunya

BARCELONA / BRUSSELLES, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha donat aquest dimecres el vistiplau a la quarta llista de projectes energtics prioritaris que poden rebre fons comunitaris, que n'inclou una trentena relacionats amb el gas natural, tot i que la llista exclou per primera vegada el Midcat.

En concret, ja no apareixen en la llista cap de les dues interconnexions gasístiques que sí recollien les llistes anteriors, és a dir, el gasoducte Midcat, que uniria Espanya i Frana a través de Catalunya, la primera fase d'aquest projecte --coneguda com STEP-- i la tercera interconnexió entre Espanya i Portugal.

En el cas d'Espanya, la llista sí inclou les interconnexions elctriques entre Espanya i Frana pel golf de Biscaia, amb Frana des de Navarra i Aragó i la connexió entre Galícia i Portugal, així com tres estacions d'emmagatzematge d'electricitat amb hidrobombeig.

REBUIG A LA PETICIÓ DE GUE

Els eurodiputats han rebutjat l'objecció a la llista que van presentar eurodiputats dels Verds i Esquerra Unitria Europea (GUE), amb 160 vots a favor, 443 en contra i 36 abstencions.

La votació havia generat certa expectació per les crítiques que havien fet diverses organitzacions ecologistes pel fet que la UE financi un total de 32 projectes relacionats amb el gas natural.

L'actor nord-americ Mark Ruffalo, de fet, es va desplaar la setmana passada a la seu de la institució a Brusselles per aquest motiu per demanar als grups polítics que rebutgessin la llista i només donessin suport a projectes 'verds' i sostenibles.

Fonts comunitries han explicat a Europa Press que, si hagués estat rebutjada, Brusselles no hauria presentat cap altra proposta de llista, sinó que hauria esperat al 2021 per presentar-ne la cinquena versió. Aix hauria suposat que la tercera llista de projectes prioritaris, que compta amb més infraestructures gasístiques que la quarta, seguís en vigor.

Brusselles publica cada dos anys des del 2013 una llista de projectes prioritaris. La quarta actualització d'aquest document inclou un total de 151 infraestructures, de les quals 102 són projectes de transmissió o emmagatzematge d'electricitat, 32 de gas, sis de cru, sis més xarxes elctriques intelligents i cinc xarxes transfrontereres de dixid de carboni.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés