Actualitzat 4/4/2019 15:41:40 +00:00 CET

El Parlament demana a Torra que convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança


David Zorrakino - Europa Press

El PSC, Cs, el PP i els comuns voten a favor de la moció socialista i la CUP no hi participa

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament ha aprovat una moció del PSC-Units que demana al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança.

La iniciativa ha estat aprovada amb 62 vots del PSC, Cs, el PP i els comuns, i 61 vots en contra de JxCat i ERC, mentre que els quatre diputats de la CUP no han participat en la votació.

La moció constata la "inoperància del Govern de la Generalitat, la falta de pressupostos per a l'any 2019 i la pèrdua de la majoria parlamentària".

A més, declara la "falta de respecte del Govern pel que fa als acords que s'han pres al Parlament de Catalunya durant l'actual legislatura".

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha afirmat que el Govern no està governant i que no té majoria parlamentària, per la qual cosa creu que ha de sotmetre's a una qüestió de confiança o convocar eleccions: "N'estem farts de símbols i gesticulació".

També ha carregat contra el Govern "que no governa" la portaveu dels comuns, Susanna Segovia, que ha demanat valentia a Torra per fer una qüestió de confiança com va fer el seu predecessor Carles Puigdemont i ha assegurat que no cal que hi hagi un candidat alternatiu.

Malgrat el seu vot a favor, Lorena Roldán (Cs) ha criticat el PSC perquè al Parlament són crítics amb el Govern, però alhora han estat "còmplices" de l'independentisme en haver pactat la investidura de Pedro Sánchez amb els partits independentistes.

Des del PP, Alejandro Fernández ha subratllat que l'Executiu català no ha complert el seu pla de Govern i ha afegit que Torra ha perdut la majoria a la Cambra perquè ha "estafat" la CUP.

GRUPS INDEPENDENTISTES

La diputada cupaire Maria Sirvent ha explicat que no han votat perquè la moció els sembla una aixecada de camisa perquè creu que el PSC no té legitimitat en haver avalat el 155, i ha demanat a Torra que "sigui responsable i marqui una data d'eleccions a Catalunya".

La portaveu d'ERC Anna Caula ha defensat el Govern, encara que ha reconegut que és un moment complicat pels presos sobiranistes i per governar després del 155, i ha instat l'oposició a plantejar una moció de confiança amb un candidat alternatiu: "Parlen de valentia, facin servir l'eina que els pertoca".

Per part de JxCat ha intervingut el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que ha defensat que Torra no ha perdut la confiança de la Cambra des de la seva investidura i ha alertat que l'aprovació de la moció es deu a la "usurpació" de la majoria independentista a causa de la suspensió de diputats per part del Tribunal Suprem.

RETRETS CREUATS

Després de la votació, Costa ha demanat la paraula per criticar que quatre diputats del seu grup no han pogut votar perquè el Tribunal Suprem els ha suspès de funcions i que, si haguessin pogut fer-ho, la moció del PSC "hauria estat rebutjada".

Granados li ha respost que no tenia "cap sentit" aquest argument perquè els diputats d'ERC suspesos pel mateix Tribunal sí que poden votar perquè en el seu moment es van acollir a un mecanisme que va dissenyar el Parlament per poder fer-ho --cosa que els diputats de JxCat no van fer--.