Actualitzat 4/4/2019 12:19:33 +00:00 CET

El Govern no dialogarà amb Sánchez si l'independentisme no pot fer les seves propostes


David Zorrakino - Europa Press

Aragonès confia que el resultat de les generals permeti fer prosperar els comptes catalans

BARCELONA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha advertit aquest dijous que l'executiu català no participarà d'un diàleg amb el futur govern resultant de les eleccions del 28 d'abril, sense que l'independentisme pugui posar les seves propostes sobre la taula.

Durant una interpel·lació de la presidenta dels comuns a la Cambra, Jéssica Albiach, el vicepresident ha insistit que el Govern va provar de parlar amb el Govern de Sánchez, però l'Executiu central "va interrompre les converses que hi havia per generar un espai de diàleg", cosa que atribueix a les tensions internes del PSOE i a les pressions que van sorgir arran de la proposta d'un relator.

Aragonès ha afirmat que Catalunya continuarà apostant pel diàleg, però ha recordat que existeix un problema, que és la demanda d'una part de la ciutadania catalana, i que s'ha de "poder dialogar sobre això".

"Si d'entrada l'independentisme no pot posar les seves propostes sobre la taula, no serà un diàleg, serà un monòleg, una rendició. No entrarem en un diàleg en què es digui que de les nostres propostes no en podem ni parlar", ha conclòs el president.

La interpel·lació d'Albiach anava en la línia de demanar al Govern que participi en la construcció de grans consensos per fer avançar Catalunya perquè fins avui l'Executiu està esperant "un nou 'momentum".

Albiach, ha reconegut que el conflicte territorial català és un problema gran, però ha afegit que també ho són les taxes universitàries i la situació dels pensionistes, per la qual cosa li ha recriminat que, amb motiu de la defensa de les seves tesis independentistes, "bloquegin les institucions" com assegura que van fer en impedir que prosperessin els pressupostos generals de l'Estat que incloïen partides per minvar aquests problemes.

El vicepresident ha esgrimit els eixos principals dels pressupostos de la Generalitat del 2019 que no ha presentat al Parlament pel fet que no té els avals perquè tirin endavant i ha afirmat que no pretenen bloquejar cap institució.

"El meu desig és que de les eleccions del 28 d'abril sorgeixi un resultat que permeti avançar cap a una solució política i democràtica. Confio que es puguin tirar endavant els eixos que presentem en la proposta de pressupostos amb les noves conseqüències que es derivin de les eleccions", ha conclòs.