Publicat 14/01/2014 15:06

Oliu insta una reforma fiscal que augmenti impostos al consum i disminueixi la fiscalitat directa

El pte de Banco Sabadell, Josep Oliu
EUROPA PRESS

Preveu el començament de la tornada a la "normalitat" en l'economia espanyola aquest any

SABADELL (BARCELONA), 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha urgit aquest dimarts que la reforma fiscal que està preparant el Govern espanyol advoqui per augmentar la fiscalitat del consum i reduir la fiscalitat directa per evitar desincentius al progrés, i alhora disminueixi la despesa pública d'una manera contundent.

"La reforma fiscal s'ha de fer des d'una manera racional i econòmica", ha afirmat durant una conferència en la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell (Barcelona) sobre perspectives econòmiques per al 2014.

Oliu ha recordat que durant la crisi la pressió fiscal a Espanya ha baixat del 45% al 38%, al mateix temps que existeix un "sentiment d'ofec fiscal" per part de la societat, el que és un problema perquè no ha provocat un augment dels ingressos fiscals i una disminució de les despeses.

Per aquesta raó, el president de Banc Sabadell ha advocat per situar el "límit de l'estat del Benestar allà on és sostenible", tot i que reconeix que és políticament complicat però és el que Europa espera d'Espanya per aconseguir la consolidació fiscal el 2016.

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Per a Oliu, la reforma fiscal ha d'anar acompanyada, a més d'esforços addicionals a l'àmbit laboral, d'una reforma del sistema de finançament autonòmic, que cal abordar, ha dit, "de manera valenta" i frontal.

"La no reforma del sistema de finançament autonòmic ens està portant a conseqüències polítiques poc premiades", ha criticat Oliu, qui creu necessari i fonamental plantejar aquesta reforma aquest any o el que ve.

PERSPECTIVES ECONÒMIQUES

Oliu també espera que aquest 2014 sigui l'any del "començament de la tornada a la normalitat" econòmica, després d'una crisi, ha dit, que ha estat com un tsunami i que requereix ara de pal·liar els seus efectes.

Tot i això, ha concretat, en el marc de la conferència sobre perspectives econòmiques que imparteix des de fa vuit anys en la Cambra de Sabadell, que aquesta normalitat no està garantida, tot i que "és un moment de millor sentiment psicològic".

De fet, espera que Espanya pugui créixer per sobre de l'1% durant 2014, ja que existeix una millora al mercat laboral i en el sentiment econòmic derivat dels ajustos realitzats per corregir desequilibris, que han permès millorar l'apalancament, reduir els costos salarials, ajustar els preus immobiliaris i una relaxació de la Troica respecte al dèficit públic, així com créixer en exportacions, un millor entorn financer i guanyar competitivitat.

"Això no vol dir que les claus per al 2014 no siguin complicades", ha afirmat Oliu, que ha recordat que la crisi ha deixat en les economies desenvolupades conseqüències que repercuteixen en la capacitat de creixement, com un enduriment de la regulació financera, els elevats nivells de deute públic i una evolució demogràfica desfavorable.

Per aquesta raó, ha dit que el gran repte serà "mantenir l'esperit reformista poc popular" davant d'una economia que segueix vulnerable davant d'impactes econòmics, polítics o exteriors.

LA POTENCIALITAT DE BARCELONA

Oliu ha apostat per potenciar la reindustrialització tecnològica d'Espanya i en concret de la regió de Barcelona, de la qual ha dit que té un "gran potencial de futur" per a empreses que volen establir-se al país.

"Hi ha poques ciutats d'Europa que tenen la capacitat de Barcelona, si som capaços de fomentar-lo i no espantar-los", ha afirmat Oliu, qui ha situat aquesta zona com un pol de desenvolupament per a la indústria o per a la tecnologia per a la indústria internacional.

En aquest sentit, ha recordat que la regió de Barcelona té bones escoles de negocis i excel·lents escoles politècniques, fet que permet tenir mà d'obra qualificada barata, i és un lloc que pot atreure talent "si es posen les condicions suficients" com una fiscalitat atractiva per als no residents i implantar una societat 'business friendly'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés