Actualitzat 19/07/2018 13:02

El nombre de pimes va augmentar el 2016 però la seva contribució a l'economia catalana va disminuir

J.L. Montesino-Espartero, J. González, J. Ferrer i M. Guinjoan
EUROPA PRESS

Pimec celebra la solidesa del sector per les seves "bones xifres" en ocupació, vendes, exportacions i solvència econòmica

BARCELONA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El nombre de pimes a Catalunya va augmentar un 3,2% el 2016 però la seva contribució a l'economia catalana va baixar 0,2 punts percentuals fins a situar-se en el 58,9%, després de registrar el 2015 el seu primer increment sobre el total del valor afegit brut (VAB) de Catalunya, segons es desprèn de la 15ena edició de l'Anuari de la Pime Catalana, elaborat per Pimec.

L'informe, patrocinat per la Generalitat i Banc Sabadell, ha estat presentat aquest dijous pel president de Pimec, Josep González, el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Ferrer, i el director comercial de negocis institucionals del Banc Sabadell, José Luis Montesino-Espartero.

González ha celebrat la consolidació de les micro, petites i mitjanes empreses com a actor principal de l'economia catalana i la seva solidesa en tots els sectors, en què la variació del VAB en termes reals ha crescut un 3,3%, així com la seva ocupació (4,2%) i les seves vendes (6%).

LA PIME EN L'ECONOMIA

Preguntat sobre el possible augment de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE), González ha cridat la calma perquè, ara com ara, aquests "estan molt continguts, la realitat plantejada està lluny i encara no és clar que es doni a curt termini", encara que ha reconegut que si passés tindria conseqüències negatives.

"El 69,9% de l'ocupació a Catalunya és de les pimes, són millors xifres que el 2015", ha asseverat González, i ha instat a estimular el talent de la universitat perquè aquest acabi arribant a les petites i mitjanes empreses.

Modest, que ha explicat l'informe, ha incidit en la base exportadora de les pimes catalanes, que se situa en el 26,3%, i ha reclamat més incentius perquè aquest sector pugui créixer en exportacions: "Ens consta que l'esforç es fa però es creen més empreses i les petites encara no exporten".

SECTORS

El sector industrial català "presenta un comportament positiu", perquè segueix creixent, però ho fa en menor mesura que el conjunt de l'economia i és en el que les pimes catalanes tenen menys presència en nombre d'empreses i en VAB, mentre que en ocupació només se situen per davant del sector serveis.

En concret, el 2016 es van crear 311 noves pimes en el sector industrial, per davant de les 282 del sector primari i molt per darrere de la construcció (2.999) i els serveis (27.242), que també van liderar el creixement en ocupació, especialment la construcció, amb un augment del 7,2%.

El 2016 la rendibilitat financera va millorar, amb un resultat abans d'impostos (ROI) del 10% i d'un 7,7% després d'impostos respecte el patrimoni net, mentre que el 2015 va ser del 8,8% i el 6,6%, respectivament.

El VAB sobre els ingressos va representar un 28,5%, per sobre de la resta d'anys, mentre que el patrimoni net va aconseguir un percentatge rècord, situant-se en el 51,7% sobre el total del passiu, mentre que el període mitjà de maduració econòmica de la pime catalana ha disminuït, tant el període mitjà de cobrament com la maduració d'estocs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés