Publicat 14/04/2019 16:28

Neix co-resol, un plataforma digital per combatre l'assetjament i altres problemes laborals

Neix co-resol, un plataforma digital per combatre l'assetjament i altres problemes laborals
BCN RESOL

Facilita un canal de denúncia intern i annim a través d'una aplicació mbil

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

La "start-up" barcelonina Bcn Resol ha llanat una plataforma digital, denominada co-resol, per combatre l'assetjament laboral i altres conflictes dins de les organitzacions mitjanant un canal de denúncia intern i annim vehiculat a través d'una aplicació mbil.

El projecte, impulsat fa poques setmanes i en fase de llanament, va dirigit als entorns associatius, des d'empreses i institucions fins a universitats, i es presenta com una alternativa per solucionar problemtiques com la discriminació, el frau i el mbing, entre uns altres.

En una entrevista d'Europa Press, el fundador i conseller delegat de l'empresa emergent, Josep Fígols, ha explicat que tot i així en els canals de denúncia tradicionals segueixen produint-se aquests conflictes, ja que o bé no permeten l'anonimat o resulten vies de reclamació tedioses, formalistes i d'accés dificultós, en les seves paraules.

Segons dades d'Eurofound i de l'Agncia dels Drets Fonamentals de la UE (FRA, per les seves sigles en angls), cada any més del 10% dels treballadors sofreix comportaments socials adversos en el lloc de treball i, a Espanya, només es denuncien un 8% dels casos, la meitat de la mitjana europea (14,9).

Les xifres d'assetjament o de violncia laboral són més elevats en el cas de les dones que en el d'homes: un 75% de les dones en llocs de direcció ha estat víctima d'assetjament sexual en algun moment de la seva carrera professional, segons la FRA.

EVITAR LA JUDICIALITZACIÓ

L'aplicació, disponible en catal, castell, angls i basc, permet obrir xats annims i traslladar queixes per a qualsevol tipus de problemes des de qualsevol lloc: "En resum, és un canal de comunicació addicional per gestionar, documentar i solucionar els conflictes que t'arriben com a empresa".

Amb aix, cerca protegir els integrants de les organitzacions, alhora que també pot recomanar contactes fora de l'organització, com el de bufets d'advocats, un telfon al que dirigir-se en cas d'assetjament sexual i fins i tot equips de mediació.

"També vol donar una resposta i habilitar els canals possibles per evitar la judicialització dels conflictes, que implica més despeses, temps i engrandeix el conflicte, i passar a sistemes de resolució alternatius com la mediació i la negociació", ha detallat.

ASSETJAMENT SEXUAL

Malgrat estar dissenyada de forma genrica per comunicar qualsevol tipus d'incidncia i fins i tot suggeriment, Fígols ha assegurat que co-resol pot jugar "un paper importantíssim" a l'hora de resoldre les situacions d'assetjament sexual.

"Permet que les dones puguin fer aquest avís i que l'empresa, institució o universitat transmeti un missatge clar, i crea els mecanismes per denunciar i gestionar aquesta problemtica", ha detallat.

En funció de la seva grandria, l'empresa ha de pagar una llicncia anual, i els treballadors han d'accedir a la plataforma mitjanant un codi que els connecta a la xarxa interna de l'organització.

25 EMPRESES EL 2020

Co-resol, que est participat per la UOC, es tracta del segon projecte de Bcn Resol després de B-Resol, una eina creada per detectar l'assetjament escolar i fins i tot casos d'anorxia i bulímia, i que ja presta servei a cinquanta centres.

Fígols ha explicat que el nou projecte té vocació de donar servei més enll de les fronteres espanyoles tot i que s'ha mostrat cautelós quant al creixement exterior, ja que primer han d'estudiar les especificitats legals de cada lloc: "La nostra previsió és superar a finals d'aquest any les 25 empreses clients".

L'expert tecnolgic ha revelat que estan implementat co-resol a tres organitzacions barcelonines bastant "conegudes" i que aspiren a facturar uns 100.000 euros amb la nova plataforma, la qual cosa suposa la meitat de les previsions econmiques de la "start-up" per 2019.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés