Actualitzat 30/04/2015 17:01

Monedero, "decebut" amb Podem per moderar el seu discurs i assemblar-se als partits de la 'casta'

Juan Carlos Monedero
Foto: EUROPA PRESS

Creu que Podem ha caigut en la "partitocràcia" perquè dóna més importància a "un minut a la televisió" que a dedicar temps a les bases

   MADRID, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El secretari de Programa de Podem, Juan Carlos Monedero, ha assegurat aquest dijous sentir-se "decebut" amb la política i amb el fet que el seu partit estigui començant a "assemblar-se", en entrar en el joc electoral i moderar el seu discurs, a aquells que volien substituir quan van néixer, i que la formació sempre ha emmarcat en l'anomenada 'casta'.

   "Estic convençut que Podem ha de deixar de mirar-se en miralls que no són els seus i per això hem de treure'ns les teranyines de les urgències de la partitocràcia", ha assegurat en una entrevista en el programa 'La Cafetera' de Radiocable, recollida per Europa Press.

   En aquest sentit, Monedero ha lamentat que en entrar en aquest joc, el seu partit "deixi de tenir temps" per reunir-se amb les seves bases --organitzades en els anomenats cercles--, i consideri "més important un minut de televisió".

   Així, tot i que ha afirmat que Podem és "el més decent que hi ha ara a la política espanyola", el fet d'estar "en contacte permanent amb allò que volien superar" els ha portat a assemblar-se "a aquells que volien substituir". "Aquesta és la realitat", ha dit.

   "On està escrit que la política concreta impliqui signar un salconduit per a la mentida, l'engany, la traïció i les males arts? Enlloc", ha defensat, per afegir que ell és més "de Galeano que de Joc de Trons", una de les sèries preferides del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, tal com ell ha reconegut diverses vegades.

"OSTATGES DEL PITJOR QUE TÉ L'ESTAT"

   "La política de partits és necessària però molt ingrata. Al costat de la màquina de triturar paper sempre hi ha una màquina de triturar bondat en les seus dels partits, i això passa en tots, perquè en el moment que tenen com a objectiu principal accedir al poder, entren en el joc electoral i comencen a ser ostatges del pitjor que té l'Estat, que és la seva condició representativa", ha aprofundit.

   En aquesta línia, ha assenyalat que tot i que respecta els qui viuen la política "de manera més pràctica", els qui busquen càrrecs i els qui persegueixen com a objectiu "les eleccions per trobar un espai de representació", ell és partidari de prioritzar "les necessitats de la comunitat".

   "La política concreta té regles i companyies que jo vull lluny de mi", ha afirmat, i alhora ha reconegut que se sent "totalment decebut i traït "per la concepció general de la política", que Podem, en part, ha assumit en "entrar en el joc electoral" i assumir com a principal objectiu "accedir al poder".

TORNAR ALS "ORÍGENS"

   Segons Monedero, tot i que la manera de funcionar que té la política i en la qual creu que ha caigut la seva formació "no és un problema de Podem", el seu partit ha de "recuperar la frescor" que els va fer néixer. "Hem de prestar-li més atenció al lloc d'on venim i a allò que ens va donar origen que al lloc on volem anar", ha demanat.

   "Podem no ha de semblar que som bons nois polidets i que no donarem problemes al poder. És tot al contrari. Volem donar molts problemes al PP i a aquells que han fet d'Espanya un país subdesenvolupat", ha defensat.

   "No vull que em vegin com un dels seus, aquells que han enfonsat el meu país. No vull que aquesta gent sigui la meva amiga. En aquest sentit la irreverència és molt important i no hem de perdre això, i això ho perds quan la voràgine de la representació no et deixa temps per pensar", ha lamentat.

"TENSIÓ" ENTRE "LES DUES ÀNIMES DE PODEM"

   Alhora, preguntat sobre si en aquest moment existeix una divisió en la direcció de Podem sobre l'estratègia i el camí a seguir --si optar per la moderació o tornar al discurs més combatut dels seus inicis--, Monedero ha explicat que des del seu naixement el partit té "dues ànimes" i que per aquesta raó hi ha "tensió" interna, però no només a la cúpula sinó "a tota l'organització i els cercles".

   "És veritat que sempre hi ha persones més moderades i altres que aposten més per l'arrel de les coses. En aquest sentit no assumiria que hi ha una part que s'expressi en noms", ha assenyalat, per afegir que, segons la seva opinió, el secretari general, Pablo Iglesias, té "la virtut de representar el conjunt".

   En aquesta línia, ha afirmat que creu que "és bo que hi hagi gent a qui li agradi més reunir-se amb grans banquers, i donar la sensació de partit normalitzat", però també que és "molt important" que hi hagi altres persones que, com ell, siguin més de "baixar més al carrer, escoltar més els cercles i parlar amb més claredat" perquè se'ls entengui el que estan dient". "Però Pablo crec que té la virtut que engloba tots aquests àmbits. La màgia de Pablo és mantenir aquest equilibri", ha postil·lat.

   "Hem de tenir una tensió creativa entre els dos pols. En el moment que et fiques en aquesta voràgine, el risc que et converteixis en ostatge d'aquestes exigències de la representació és molt alt", ha reclamat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés