Actualitzat 24/07/2014 13:04

Monago adverteix dels "yuppies" que volen un finançament per població i defensa la solidaritat entre comunitats

 Monago En El Pleno
SUSANA SAUCEDA

Diu que suporten una de les càrregues fiscals més grans d'Espanya: si vostè mor a Extremadura i té dues cases, una serà per pagar impostos

MÈRIDA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern d'Extremadura, José Antonio Monago, ha advertit que en el debat sobre el finançament autonòmic "alguns tornen una mica 'yuppies' dient que el criteri ha de ser la població", i en aquest sentit ha advocat per "ponderar moltes altres coses".

En aquest sentit, Monago ha defensat en el finançament autonòmic la "solidaritat" entre Comunitats Autònomes: "Perquè llavors no fem un país, fem un altre invent, això serà una altra cosa, serà una associació de territoris d'acord amb un interès comú quan es trobi", ha alertat.

En una entrevista d'Europa Press, el president extremeny ha lamentat que alguns en aquest país "segueixen la tendència que hi ha d'haver el mateix finançament per habitant", ha dit. "Però vostè és un mussol, no se n'assabenta?", s'ha preguntat Monago.

"Vostè no s'assabenta que els costos no són iguals", per exemple, per finançar la sanitat en un territori com Extremadura amb un milió d'habitants repartits en gairebé 400 municipis en 42.000 quilòmetres quadrats, que "en tres barris de Madrid que sumen un milió d'habitants", ha dit.

En aquest sentit, ha lamentat que "aquests que viuen potser en grans ciutats, amb molta població, s'han tornat una mica insolidaris", i ha defensat que "no pot tenir el mateix cost mantenir una comunitat amb població molt jove, que n'hi ha, que amb població més gran, i això s'ha d'entendre", ha dit.

"Ens hem tornat insolidaris en aquest país, i a mi em posa els pèls com escàrpies quan sento parlar algú" que vol "més finançament perquè té més població", i davant d'aquest discurs s'ha preguntat què passa amb "les altres realitats".

"Cadascú té les seves raons, jo tinc les meves, i del que es tracta és de fer valer un principi constitucional que és el de la solidaritat, i això ho entén tothom", ha defensat el president extremeny.

RÈMORES HISTÒRIQUES

Així, ha recordat que la població extremenya se'n va anar "per centenars de milers els anys 50, 60 o 70 a altres comunitats", ha dit. "I ara em penalitzaran novament perquè no tinc dinamisme empresarial, industrial, quan les empreses anaven al nord, a Catalunya o al País Basc", ha lamentat.

Per Monago, es tracta de les "rèmores històriques d'alguns territoris" que els "hauria agradat aportar molt més al conjunt", ha asseverat.

Al llarg de l'entrevista amb Europa Press, José Antonio Monago ha asseverat que Extremadura "és una terra de treballadors, que és el que han fet tota la seva vida, i amb moltes adversitats, perquè la indústria a Espanya sempre es posava al nord, al sud no se'n posava", ha dit.

"I ara ens demanen als del sud que fem el que no van fer els del nord, o que ho fem tal com ho van fer els del nord però quan les indústries se les emportaven allà i aquí portaven les ovelles", ha lamentat el president extremeny, qui ha afegit que "quan tots tenim les mateixes oportunitats ens podem igualar".

Per això, "si vostè vol córrer a la Fórmula 1 amb un Ferrari, deixi'm a mi un altre Ferrari i direm qui és el que té més valor per agafar les corbes", però "no em posi a mi un cotxe de piles", ha dit.

Així, Monago ha recordat que aquest país s'ha de "construir entre tots", per la qual cosa s'han de "continuar mantenint" els "principis que inspiren la Constitució".

"I si alguns territoris no volen exercir la solidaritat, que modifiquin la Constitució i ho treguin, però llavors no parlarem d'Espanya, parlarem d'una altra cosa, de 17 que van pel seu compte", ha apuntat.

REVISIÓ DEL SISTEMA DE FINANÇAMENT

D'altra banda, Monago no s'ha mostrat partidari de revisar en aquest moment el sistema de finançament ja que "quan no hi ha diners de manera intensa és molt difícil acontentar les parts", ja que "cadascú té la seva reivindicació particular".

"Cadascú tira els seus comptes i cadascú té la seva raó, però al final cal intentar quadrar aquestes reivindicacions", ha ressaltat el president extremeny, qui ha apuntat que "quan no hi ha una etapa de creixement econòmic important doncs no hi ha diners disponibles".

En aquest sentit, ha recordat que quan es va negociar el sistema de finançament que està vigent actualment "hi havia 15.000 milions d'euros damunt de la taula i es va acontentar tothom, fonamentalment els que tenien més població, allà va anar el gruix del finançament, i després els altres, com va ser el cas d'Extremadura, ja que van vendre el discurs molt bé, però va anar molt malament".

I és que en el sistema actual, ha assenyalat, es van integrar "menys diners a les comunitats que tenien una alta dispersió geogràfica i baixa densitat" com és el cas d'Extremadura, a les quals van arribar "menys diners del que va posar l'Estat per a la normalització lingüística".

Però en aquell moment "hi havia 15.000 milions i es va poder donar l'aspiració a tothom", però ara "no n'hi ha", ha dit.

Sobre el nou model de finançament, el president extremeny ha defensat que "ha de ser un model perquè tothom hi guanyi, no perquè uns hi guanyin més i d'altres hi perdin", i en aquest sentit ha considerat que "obrir un model perquè uns hi guanyin i d'altres hi perdin no ho entenen els ciutadans".

BAIXADA D'IMPOSTOS A EXTREMADURA

Respecte a les crítiques d'alguns territoris a la baixada d'impostos anunciada pel Govern extremeny per al 2015, Monago ha volgut deixar clar que l'administració extremenya el realitza "a càrrec dels seus diners, no dels diners de fora".

"No crec que a Extremadura es facin coses que no siguin finançables, aquesta és una administració tremendament austera, i per tant això es permet", per la qual cosa quan existeixen "estalvis importants en l'administració" es decideix "rebaixar la càrrega fiscal als ciutadans a càrrec dels seus diners, no dels diners de fora".

I és que, segons ha recordat Monago, "la pressió fiscal autonòmica extremenya és de les més altes d'Espanya", ja que la comunitat té impostos com el cèntim sanitari o cànon de l'aigua, i en aquest sentit ha destacat que "tenint la renda per càpita més gran d'Espanya, els ciutadans extremenys tenen la càrrega fiscal autonòmica més gran d'Espanya".

A títol d'exemple, Monago ha explicat que "si vostè es mor a Extremadura i té dues cases, vagi plantejant què fa amb una", ja que l'altra "no la donarà als seus fills, perquè haurà de vendre-la per pagar els impostos", ha assenyalat el president extremeny, qui ha lamentat que a la regió hi ha "successions i donacions amb una fiscalitat molt alta", ha dit.

Davant d'aquesta situació, "quan hem equilibrat els comptes, hem rebaixat una mica la càrrega fiscal", ha assenyalat Monago, qui ha reiterat que "aquí es paguen impostos de manera molt intensa, tenint el nivell de renda molt baix".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés