Publicat 11/01/2015 15:43

Margallo, sobre el combat contra el jihadisme: "Estem lluitant perquè no ens matin"

José Manuel García-Margallo
EUROPA PRESS

Posa com a exemple la versió de l'islam que promou Jordània: una religió de pau

AMMAN, 11 gen. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Beatriz Fernández) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha expressat aquest diumenge de manera molt gràfica el perquè de la lluita internacional contra el terrorisme jihadista, en què Espanya participa: "Estem lluitant perquè no ens matin" uns grups extremistes com Al-Qaida o l'Estat Islàmic amb els quals, ha subratllat, "no es pot dialogar".

En declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se a Amman amb el primer ministre jordà, Abdullah Ensour, el ministre ha posat com a exemple la versió de l'islam que difon Jordània i que és coincident amb els orígens d'aquesta religió, a la qual ha definit com una "religió de pau", tot i les interpretacions "peculiaríssimes" de les minories extremistes.

Front a aquests extremistes que copegen en primer lloc, ha recordat, els països islàmics que no combreguen amb les seves idees; i en segon lloc, les societats occidentals a les quals consideren "infidels", el ministre ha defensat la necessitat de crear un "clima de diàleg entre l'islam i el món occidental" per propagar els principis i valors que els són "comuns, que són molts".

Sota el seu punt de vista, el que cal fer és "ajudar els països islàmics que estan intentat crear un clima de llibertat, de respecte i de drets humans i de prosperitat econòmica" per als seus ciutadans, ja que aquesta és la "millor recepta per evitar que els moviments extremistes s'expandeixin" pel món.

ALERTA CONTRA LA ISLAMOFÒBIA

El ministre ha subratllat que les "atrocitats" vistes aquesta setmana a França, amb un atemptat contra la llibertat d'expressió que representa el setmanari satíric 'Charlie Hebdo' i un altre atac antisemita contra una botiga de productes per a jueus ens retrotreuen a les "èpoques més fosques" del segle passat. Dos horrors als quals no ha d'unir-se un tercer, "la islamofòbia", ha alertat.

García-Margallo ha tingut oportunitat de conversar amb el primer ministre jordà sobre l'amenaça del terrorisme jihadista i li ha agraït la presència dels Reis Abdallah II i Rania en la marxa de París, ja que suposa la manifestació de la "repulsa" que genera entre la majoria de musulmans unes "atrocitats que desvirtuen el missatge de pau que l'islam" ha representat "sempre".

NO VEURÀ ABBAS

La presència del monarca a París ha obligat a alterar l'agenda del ministre i a ajornar a dilluns l'audiència que tenia amb el Rei. També ha caigut de l'agenda l'entrevista d'aquesta tarda a Amman amb el president palestí, Mahmud Abbas, que també ha acudit a la manifestació de París. Tot i això, la reunió amb Abbas és més difícil de tornar a programar, ja que el president palestí tenia previst fer una visita a Turquia a principis d'aquesta setmana.

García-Margallo també ha saludat la presència d'Abbas a París, ja que significa el "compromís de l'Autoritat Palestina en la seva lluita contra l'exclusivisme i la deriva totalitària dels moviments extremistes".

Amb el cap del Govern jordà, el ministre també ha intercanviat impressions sobre la participació d'Espanya i Jordània en la coalició internacional contra l'Estat Islàmic a l'Iraq i han acordat un diàleg permanent entre les seves Ambaixades a Nova York i Brussel·les per intentar coordinar posicions en el Consell de Seguretat de l'ONU, on els dos països coincidiran aquest any com a membres no permanents.

També ha conversat amb el primer ministre de les projectes que empreses espanyoles desenvolupen a Jordània i les oportunitats que es poden obrir com a conseqüència de l'aposta que el país àrab està fent per l'energia solar, un àmbit en el qual les companyies espanyoles són líders mundials.

Precisament en la tarda d'aquest dilluns, el cap de la diplomàcia espanyola té previst mantenir una trobada de treball amb empresaris espanyols que tenen negocis a Jordània per escoltar les seves inquietuds i necessitats, com sol fer el ministre cada vegada que viatja a l'estranger.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés