Actualitzat 23/07/2014 22:58

Manuel Valls adverteix que la secessió de Catalunya tindria conseqüències "molt perilloses" per a tota Europa

MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha assenyalat aquest dimecres que una hipotètica secessió de Catalunya tindria conseqüències "molt perilloses" per a tota Europa i ha demanat als dirigents europeus que prestin molta atenció als "desafiaments" independentistes que puguin produir-se al continent.

En una trobada amb periodistes, celebrada després de la seva reunió amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el primer ministre francès ha estat preguntat per la situació que es viu a Espanya amb la convocatòria de la consulta del 9 de novembre a Catalunya.

Tot i que ha reconegut que es tracta d'un problema nacional, ha demanat que es digui tota la veritat i ha insistit que separar-se d'un país pertanyent a la Unió Europea té conseqüències: "S'equivoca qui digui que una separació no té conseqüències sobre l'economia, sobre la pertinença a l'euro o a la pròpia UE", ha destacat.

Sobre aquesta qüestió, ha insistit que la secessió de Catalunya tindria conseqüències molt perilloses per a la pròpia Catalunya, però també per a la resta d'Espanya i per al conjunt d'Europa: "Cal dir amb tota claredat quines són les conseqüències", ha assenyalat.

Valls ha assegurat que la construcció europea és un projecte extraordinari que, tot i això, corre el perill d'ensorrar-se a causa de l'acció dels nacionalismes i dels populismes. Per aquesta raó, ha assenyalat: "Si els Estats nació perden força i es divideixen, tot Europa es debilita. Vull una Espanya forta. Això és el més important".

COHERÈNCIA

D'altra banda, preguntat per la decisió del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que els socialistes espanyols al Parlament Europeu votessin en contra de l'elecció de Jean Claude Juncker com a president de la Comissió Europea, Valls ha reconegut que cada partit té els seus propis problemes, però ha afegit que cal ser coherent i ha recordat que hi havia un pacte entre els socialistes i els populars a Europa per elegir a Juncker o a Martin Schulz, i que això és el que se li va dir als ciutadans durant la recent campanya a les eleccions europees.

En aquest sentit, també ha criticat al partit socialista francès per oposar-se al parlament francès al nomenament de Juncker.

Pel que fa al futur d'Europa, Valls ha assegurat que cal recuperar la confiança dels ciutadans i que per a això cal convertir el creixement econòmic en la prioritat de totes les polítiques.

Ha afegit que cal prosseguir amb els esforços per reduir el dèficit públic i el deute perquè són càrregues que no es poden deixar a generacions futures, però ha insistit que el ritme d'aquests ajustos ha de flexibilitzar-se. "La prioritat ha de ser la inversió i el treball juvenil", ha afegit.

Sobre aquesta qüestió, ha destacat que la pròxima Comissió Europea ha d'estar centrada en aquest esforç i ha mostrat la seva confiança en que Alemanya entengui aquesta situació perquè té els seus propis problemes i perquè tampoc es pot permetre una Europa amb creixements de l'1% i ha afegit que Alemanya és conscient que Europa no es pot permetre greus crisis polítiques en països com França o Itàlia.

Finalment, Manuel Valls ha mostrat la seva preocupació per la falta d'una veu única i ferma d'Europa en assumptes internacionals, com l'actual situació a Gaza, de la qual ha dit que caldria que els Estats Units i Europa exposessin amb fermesa quina ha de ser la sortida, ja que, si no, es corre el risc que es pugui resoldre només parcialment amb una solució de compromís que no solucioni els problemes de fons.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés