Actualitzat 11/02/2019 11:08

El llistat d'acusats en el judici pel procès independentista a Catalunya (PART 1)

Acusats del procés independentista
EP

MADRID, 10 FEBRER (EUROPA PRESS)

La Sala Penal del Tribunal Suprem comença aquest dimarts, dia 12 de febrer, a jutjar els 12 líders independentistes per l'anomenat procés a Catalunya. Nou d'ells es troben en presó preventiva, acusats del delicte de rebel·lió; mentre que els altres tres, en llibertat provisional, se'ls atribueixen els delictes de malversació de cabals públics i desobediència.

Segons afirma la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, tots "van dirigir, promoure i/o participar activament en l'execució d'una estratègia --a la qual van anomenar procés-- perfectament planificada i organitzada per fracturar l'ordre constitucional amb la finalitat d'aconseguir la independència de la Comunitat Autònoma de Catalunya com a nou estat en forma de República".

A continuació es detalla un llistat amb les penes de presó que es demana a cadascuna de les dotze persones que s'asseuran al banc dels acusats, els fets pels quals se'ls acusa i els seus principals arguments de defensa:

EXCONSELLERS DE GOVERN EN PRESÓ PREVENTIVA

ORIOL JUNQUERAS

Exvicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda. La Fiscalia demana 25 anys de presó i 25 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per condició de cap o promotor i per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 12 anys de presó per sedició i malversació; mentre que l'acusació popular exercida per VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

La Fiscalia relata en el seu escrit d'acusació que va participar en el disseny del procés independentista i va autoritzar els diferents departaments del Govern català a dur a terme les accions i contractacions necessàries per al referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017. Així mateix, assenyala que va assistir a la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya durant els dies previs a la votació, en la qual va ser advertit pels màxims responsables dels Mossos d'Esquadra de l'alta probabilitat que es produïssin incidents violents després de l'antecedent del 20 de setembre del 2017, durant l'escorcoll de la Conselleria d'Economia.

El número dos de Puigdemont defensa la legalitat del referèndum, en la jornada en què --assegura-- no va haver-hi cap alçament violent ni cap delicte de rebel·lió. A més, denuncia l'existència d'una causa per escarmentar l'independentisme.

JOAQUIM FORN

Exconseller d'Interior. La Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 11 anys i mig de presó per sedició i malversació; mentre que VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

La Fiscalia assegura que Forn va impulsar un operatiu policial perquè l'1-O tirés endavant, malgrat el mandat judicial que s'impedís. De la mateixa manera que Junqueras, indica que va participar en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, en què tots dos van ser advertits dels possibles incidents violents durant el referèndum.

La defensa de l'exconseller d'Interior assegura que va defensar la independència per vies pacífiques i que no va donar cap consigna política ni operativa a la Policia autonòmica, ni va dissenyar els operatius policials del 20 de setembre i de l'1 d'octubre.

JORDI TURULL

Exconseller de Presidència i portaveu del Govern. La Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 11 anys i mig de presó per sedició i malversació; mentre que VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

El Ministeri Públic afirma que també va participar en el disseny del pla del procés i va autoritzar els diferents departaments del Govern català a dur a terme les accions i contractacions necessàries per l'1-O. En aquest sentit, l'escrit explica que des de la seva Conselleria es va finançar la creació de llocs web, publicitat institucional, cartelleria, despesa en paperetes, cens electoral i citacions als membres de les taules de votació.

Turull també nega la violència i assegura que no va tenir cap responsabilitat en les contractacions per al referèndum. A més, rebutja la malversació de fons públics que se li atribueix perquè, segons indica, encara no ostentava el càrrec a la Generalitat.

RAÜL ROMEVA

Exconseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. La Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 11 anys i mig de presó per sedició i malversació; mentre que VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

La Fiscalia afirma que va ser un dels membres del Govern de Carles Puigdemont que va participar en les reunions per organitzar el procés independentista. Amb la finalitat de celebrar l'1-O, el seu departament es va encarregar de sufragar les delegacions del Govern a l'exterior (que funcionaven com ambaixades); de la campanya internacional de la Generalitat; així com dels llocs web internacionals i la contractació i finançament d'experts i observadors internacionals.

La defensa de Romeva insisteix que no hi va haver cap alçament violent i, per tant, s'hauria de descartar el delicte de rebel·lió. També diu que la votació de l'1 d'octubre era legal i que existeix una causa general contra l'independentisme.

JOSEP RULL

Exconseller de Territori i Sostenibilitat. La Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 11 anys i mig de presó per sedició i malversació; mentre que VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

El Ministeri Fiscal diu que va participar en les trobades en què es va definir l'estratègia independentista. Afegeix algunes de les seves manifestacions públiques com la del 21 de setembre del 2017 en la qual ostentava d'haver impedit atracar un vaixell per allotjar els membres de la Policia a la badia de Palamós (Girona).

L'exconseller és un altre dels acusats que insisteix que no va haver-hi violència i que la causa pretén escarmentar els polítics pacifistes, perquè, al seu parer, la Justícia ha creat un relat inexistent que retorça el Codi Penal. Així mateix, assenyala que el dia 20 de setembre del 2017 ningú no va intentar assaltar la Conselleria d'Economia ni impedir la comitiva digital.

DOLORS BASSA

Exconsellera de Treball, Assumptes Socials i Família. La Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 11 anys i mig de presó per sedició i malversació; mentre que VOX demana 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

La Fiscalia subratlla que Bassa es va responsabilitzar de posar a disposició de la Generalitat els centres escolars i cívics que depenien de la seva Conselleria per garantir l'1-O i que va desenvolupar una base de voluntaris per participar en la consulta.

L'escrit de defensa no ha estat facilitat per la qual cosa no es coneixen encara els seus arguments.

ALTRES ACUSATS EN PREVENTIVA

JORDI SÀNCHEZ

Expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La Fiscalia demana 17 anys de presó i 17 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per condició de cap o promotor i per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 8 anys de presó per sedició; mentre que VOX demana 62 anys de presó per dos delictes de rebel·lió i organització criminal.

La Fiscalia destaca en el seu escrit d'acusació la seva participació en les reunions organitzatives per a la consecució de la independència. Destaca la seva capacitat de mobilització i crides a favor de la celebració d'un referèndum en les diferents manifestacions i les Diades entre el 2013 i el 2016, així com en la concentració del 20 de setembre del 2017 davant de les portes de la Conselleria d'Economia, dins de l'estratègia de mobilització en el marc de la desconnexió de la comunitat autònoma amb Espanya. Sobre aquesta última manifestació, el Ministeri Públic assenyala que Sànchez va ser l'interlocutor dels concentrats davant dels agents policials i va imposar unes condicions als policies que suposaven posar-los en risc.

La defensa de Sànchez se centra en què la concentració durant els escorcolls a la Conselleria d'Economia era un acte de protesta pacífica i que l'ANC mai no es va saltar cap advertiment judicial, perquè ni l'associació ni ell mateix va rebre un requeriment de cap autoritat que l'ordenés abstenir-se de dur a terme cap comportament. Finalment, assegura que en cap cas es va impedir l'escorcoll i que la comitiva judicial no va estar en perill en cap moment.

JORDI CUIXART

President d'Òmnium Cultural. La Fiscalia demana 17 anys de presó i 17 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per condició de cap o promotor i per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 8 anys de presó per sedició; mentre que VOX demana 62 anys de presó per dos delictes de rebel·lió i organització criminal.

La Fiscalia afirma que també va participar en les reunions organitzatives per a la consecució de la independència, en les quals es va destacar la seva capacitat de mobilització. De la mateixa manera que Sànchez va fer reiterades crides per votar un referèndum en les diferents manifestacions, com en la concentració del 20 de setembre del 2017 en què es va dirigir als concentrats perquè defensessin la independència i va instar a fer una mobilització permanent.

El president d'Òmnium Cultural denuncia la vulneració del dret de reunió pacífica i drets civils i democràtics i adverteix que si se'l condemna, la Justícia internacional sancionarà Espanya per la vulneració dels drets humans. Cuixart reconeix haver fet crides expresses als concentrats a la Conselleria d'Economia però perquè es comportessin de manera pacífica. Per això, afegeix que juntament amb Sànchez va adoptar les mesures necessàries per conduir la manifestació de manera cívica.

CARME FORCADELL

Expresidenta del Parlament. La Ficalía demana 17 anys de presó i 17 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per condició de cap o promotora i per la malversació de cabals públics. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 10 anys de presó per sedició; mentre que VOX demana 62 anys de presó per dos delictes de rebel·lió i organització criminal.

La Fiscalia l'acusa d'haver permès la tramitació i aprovació de les lleis de desconnexió i convocatòria d'un referèndum i d'incomplir les sentències del Tribunal Constitucional. A més, assenyala la seva participació en actes i crides a favor de la independència de Catalunya.

La defensa de l'expresidenta del Parlament es desvincula de qualsevol decisió de la convocatòria de l'1-O, així com de l'aprovació de la DUI, sobre la qual defensa que va arribar al ple de la Cambra autonòmica a petició dels grups parlamentaris. Argumenta que mai no va participar en la presa de decisió del Govern entorn del procés i que quan Junts pel Sí i la CUP van demanar debatre i votar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, es va limitar a actuar d'acord al reglament del Parlament.

EXCONSELLERS DEL GOVERN EN LLIBERTAT

MERITXELL BORRÀS

Exconsellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. La Fiscalia demana 7 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros pel delicte de malversació de cabals públics i continuat de desobediència. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 7 anys i mig de presó i una multa de 30.000 euros per sedició i malversació; mentre que VOX demana 24 anys de presó i una multa de 216.000 euros per un delicte d'organització criminal i malversació.

La Fiscalia assenyala que el seu departament va autoritzar els contractes necessaris per al referèndum.

La seva defensa nega la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional perquè, segons al·lega, no era diputada quan es van deliberar i es van aprovar les lleis de desconnexió.

CARLES MUNDÓ

Exconseller de Justícia. La Fiscalia demana 7 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros pel delicte de malversació de cabals públics i continuat de desobediència. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 7 anys i mig de presó i una multa de 30.000 euros per sedició i malversació; mentre que VOX demana 24 anys de presó i una multa de 216.000 euros per un delicte d'organització criminal i malversació.

La Fiscalia diu que va participar en algunes de les reunions en les quals es van fixar els plans independentistes i que el seu departament va autoritzar els contractes necessaris per al referèndum, i va desatendre el Tribunal Constitucional.

L'escrit de defensa no ha estat facilitat per la qual cosa no es coneixen encara els seus arguments.

SANTIAGO VILA

Exconseller d'Empresa i Coneixement. La Fiscalia demana 7 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros pel delicte de malversació de cabals públics i continuat de desobediència. L'Advocacia de l'Estat sol·licita 7 anys i mig de presó i una multa de 30.000 euros per sedició i malversació ; mentre que VOX demana 24 anys de presó i una multa de 216.000 euros per un delicte d'organització criminal i malversació.

La Fiscalia indica que va permetre, a través de la seva Conselleria, tota la contractació necessària per a l'organització de l'1-O.

Vila defensa que el seu posicionament sempre va ser el de promoure les polítiques de consens. Per això, recorda que va dimitir un dia abans de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Així mateix, diu que el seu departament no va gastar diners per celebrar la consulta independentista, sinó que no es va finançar amb diners públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés