Publicat 12/02/2014 15:16

Un lletrat de la Infanta lamenta la "inseguretat permanent" de qui paga impostos

El abogado Jesús Maria Silva
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de la Infanta Cristina Jesús María Silva ha lamentat aquest dimecres la "inseguretat permanent" que pateixen tant els tributadors com dels seus assessors a l'hora d'afrontar el pagament d'impostos perquè considera que és difícil establir el límit entre el que és delicte fiscal i el que no.

"El delicte fiscal és un dels que més incerteses genera", ha conclòs l'advocat de la Duquessa de Palma, en una conferència a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) en el marc de la jornada 'Empresa i fiscalitat davant de la sortida de la crisi'.

Silva, que no ha al·ludit en cap moment el 'cas Nóos' en què està imputada la filla menor del Rei, ha enumerat diversos factors que considera que contribueixen a generar aquesta inseguretat, començant pel mateix concepte de 'defraudar': "No sabem a ciència certa què és defraudar", ha sostingut.

El lletrat, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha explicat que el Tribunal Suprem (TS), malgrat haver intentat diferents fórmules per perfilar què és delicte, no té una doctrina clara i "no s'ha pronunciat de manera taxativa".

Ha relatat que històricament estava clar quan hi havia delicte fiscal, ja que existia una "ocultació" però que, durant els últims anys i des de mitjans de la dècada passada, es comença a considerar com a tal la planificació de determinats artificis i simulacions elaborats per assessors fiscals per tributar menys.

El lletrat del despatx Molins&Silva considera que aquest concepte de simulació és "ampli i difús" al no estar clar on estan els límits en aquesta planificació i que, malgrat que diverses sentències són condemnatòries en aquest sentit, el Suprem fins i tot no s'ha pronunciat de manera categòrica.

També ha valorat com a elements que contribueixen a la inseguretat permanent del pagador d'impostos el factor de desestabilització que segons la seva opinió sorgeix de la Llei de Reforma Tributària del 2003, l'evolució de la legislació contra el blanqueig de capitals, l'"estranya modificació" tributària de 2012 i la persecució del delicte no només a títol d'autor sinó també d'altres formes de participació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés