El Códice Calixtino
Foto: EUROPA PRESS

Tres acusats i més de 60 testimonis passaran pels Jutjats de Santiago en un macroprocés que durarà tres setmanes

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 19 (EUROPA PRESS)

José Manuel Fernández Castiñeiras, exelectricista de la Catedral de Santiago, seurà aquest dilluns al banc dels acusats per ser jutjat pel robatori del Còdex Calixtí, un macroprocés que s'obre tres anys i mig després de la desaparició del manuscrit medieval de la basílica compostel·lana i que portarà als Jutjats de Fontiñas tres acusats i més de 60 testimonis.

   Aquest judici trencarà el silenci que Fernández Castiñeiras manté sobre aquest robatori d'ençà que, després de la seva detenció el juliol del 2012, confessés ser el lladre del Còdex, que havia estat sostret de l'arxiu catedralici un any abans. Al banc dels acusats, l'exelectricista estarà acompanyat per la seva dona i pel seu fill, també acusats.

   Fernández Castiñeiras, un home extremadament religiós i que durant dècades va treballar com electricista a la Catedral de Santiago, va robar el Còdex Calixtí de la caixa forta a la qual es trobava els primers dies de juliol del 2011. Per a això, es va valer de l'accés en confiança que s'havia forjat durant anys, així com del fet que disposava de còpies de nombroses claus de la basílica i que la seva presència allà no aixecava sospites.

   Tot i això, després de la seva recuperació, els investigadors, capitanejats per José Antonio Vázquez Taín com a jutge instructor, van descobrir proves de més delictes. Segons les dades recollides, Fernández Castiñeiras portava anys sostraient objectes i diners de diferents dependències de la Catedral, de manera que havia acumulat una important quantitat de diners en metàl·lic i de propietats.

   El jutge instructor va considerar en el seu moment que els robatoris s'havien intensificar motivats per "venjança" i que, després de prescindir dels seus serveis i sentir-se traït per l'aleshores degà de la Catedral, José María Díaz, Fernández Castiñeiras va decidir robar i amagar el Còdex Calixtí per fer mal a la institució eclesiàstica.

UN LLADRE A LA CATEDRAL

   Els primers dies de juliol del 2011 la societat gallega es despertava amb la notícia que el Còdex Calixtí, un dels manuscrits medievals de més valor custodiats a la Catedral de Santiago, havia desaparegut.

   Les primeres investigacions apuntaven que el robatori s'havia produït uns dies abans i que no s'havia utilitzat la violència, sinó que el lladre havia accedit al llibre obrint la caixa forta on es trobava.

   Atès el valor del document, les teories que van circular durant els mesos següents als mitjans de comunicació i debats populars apuntaven a un robatori per encàrrec orquestrat suposadament per un col·leccionista internacional d'art o lladre d'incunables que hauria tret ja el manuscrit del país i que el podria haver venut.

   Tot i això, aquestes teories es van situar en el punt oposat de la realitat. Com diria després davant de la Policia --que sempre li va seguir la pista--, qui va confessar el robatori va ser Manuel Fernández Castiñeiras, un sexagenari que durant 25 anys havia treballat com a electricista a la Catedral de Santiago i que mantenia una estreta relació amb la basílica.

   El Còdex Calixtí, en perfecte estat, va ser recuperat el 4 de juliol del 2012 a un traster de la seva propietat a O Milladoiro, a pocs quilòmetres de Santiago. Lluny d'entrar a formar part de la col·lecció d'algun milionari, el document va passar l'any de la seva desaparició embolicat en bosses de plàstic, a un traster on l'exelectricista guardava objectes de diversa procedència, altres llibres de la Catedral i diferents quantitats de diners.

   El jutge José Antonio Vázquez Taín va enviar a la presó tant Manuel Castiñeiras com la seva dona i el seu fill --també acusats--, tot i que aquests últims van sortir de la presó pocs dies després. Després de tancar la instrucció el gener del 2013, el lladre confés va abandonar la presó de Teixeiro el dia 31 de gener i ha guardat silenci des d'aleshores --fa gairebé dos anys-- allunyat del seu domicili habitual a O Milladoiro, on els seus veïns diuen no saber res d'ell.

   L'exelectricista de la Catedral ha guardat gelosament el seu silenci en aquest període i no ha declarat ni tan sols en el judici previ al qual estava citat aquesta setmana. Fernández Castiñeiras havia de comparèixer dijous passat als Jutjats de Santiago per respondre per la suposada sostracció de correspondència als seus veïns. Tot i això, aquest mateix matí va haver de ser ingressat a un centre hospitalari, per la qual cosa la vista es va haver de suspendre.

PENES

   El Ministeri Fiscal acusa José Manuel Fernández Castiñeiras de ser autor d'un delicte continuat de robatori amb força, un delicte contra la intimitat, un altre delicte de robatori amb força i un delicte de blanqueig de capitals pels quals demana que sigui condemnat a quinze anys de presó i a una multa de 300.000 euros.

   Per als altres dos acusats sol·licita un any i mig de presó i multa de 300.000 euros com a autors d'un delicte de blanqueig de capitals o, alternativament, sis mesos de presó si se'ls considera culpables d'un delicte de receptació.

   Pel que fa a la responsabilitat civil, el Ministeri públic sol·licita que el principal acusat indemnitzi la Catedral de Santiago amb més de dos milions d'euros.

   Per la seva banda, l'acusació particular, exercida per la Catedral de Santiago, sol·licita per a Castiñeiras penes que sumen 31 anys de presó per un delicte de robatori continuat amb força, un altre de robatori amb força per emportar-se el Còdex, sis delictes contra la intimitat i un altre de blanqueig.

   En concret, en el seu escrit, l'acusació demana set anys de presó per a Manuel Fernández Castiñeiras per un delicte continuat de robatori amb força per la sostracció de documentació i altres efectes de la basílica compostel·lana. A més, sol·licita cinc anys de presó pel robatori amb força del Còdex Calixtí; i dos per cadascun dels sis delictes contra la intimitat per l'apoderament de cartes i documents privats de mitja dotzena de persones de la Catedral.

   A això, se sumen set anys més de pena per un delicte de blanqueig de capitals ja que, segons argumenta l'acusació particular, els diners sostrets els utilitzava per a la compra de béns personals.

   Mentrestant, per a la dona i el fill de l'exelectricista de la Catedral demana set anys de presó pel delicte de blanqueig de capitals per a cadascun d'ells.

   A l'escrit de conclusions, l'acusació exercida per la Catedral inclou l'agreujant d'"abús de confiança", ja que va ser treballador de la basílica. En l'argumentació, l'advocat de la Catedral sosté que l'acusat es va apropiar de manera "il·lícita" de les claus i va robar diners i documentació de la Catedral durant diversos anys.

   En concret, segons la documentació recollida en el procés, les quantitats sostretes sumen 2.546.679 euros des de l'agost del 2000 al primer semestre del 2012.

DATES DEL JUDICI

   Segons el calendari fixat per l'Audiència Provincial --que inicialment havia assenyalat el judici per al mes de desembre, tot i que va haver de ser ajornat per incompatibilitats-- aquest dilluns, dia 19, a les 9.30 hores, estan esmentades les parts per resoldre qüestions prèvies, pel que no serà fins el dimarts 20, a la mateixa hora, quan prestin declaració els tres imputats.

   Per al dia 21 està prevista la declaració en qualitat de testimoni de José María Díaz, que ocupava el càrrec de degà de la Catedral en el moment del robatori, així com de l'actual degà, Segundo Pérez López, i de membres del Consell com Juan Filgueiras Fernández i Daniel Lorenzo Santos, entre d'altres testimonis.

   La resta dels més de 60 testimonis declararan, en diverses jornades, entre el dilluns 26 de gener i el dijous 5 de febrer a l'Audiència Provincial d'A Corunya amb seu a Santiago.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés