Publicat 20/11/2014 16:20

L'Icab seguirà combatent la "vexació humiliant" de les taxes judicials al complir-se dos anys

Decano del Icab, Oriol Rusca
ICAB

Els advocats de Barcelona llancen en Twitter la campanya '#2anystaxesno'

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Oriol Rusca, ha explicat aquest dijous, al complir-se dos anys de l'aplicació de les taxes judicials, que seguiran lluitant contra la "vexació humiliant" d'haver d'abonar taxes per accedir a una cosa tan essencial com la justícia.

"És inadmissible que la recaptació estigui per sobre de persones i de la seva dignitat", ha dit en roda de premsa, i ha recordat que hi ha unanimitat de jutges, fiscals i lletrats a convenir que les taxes suposen un obstacle per a l'accés a la justícia.

Destaquen que per presentar un recurs davant dels tribunals es poden arribar a pagar "fins a 3.000 euros" en determinats casos i a més no ha servit per a descol·lapsar els jutjats, tot i que ha reduït la ligitiositat.

La responsable de la Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia, Eva Pous, ha dit que "la ligitiositat ha baixat en tots els àmbits excepte en el social", i ha recordat que aquest és l'únic àmbit on no s'obliga a pagar taxes per iniciar un litigi, sinó que s'abonen des de la presentació de recursos de súplica o cassació.

També ha destacat que el 68% d'advocats s'han trobat amb renúncies de clients a iniciar un procés per no poder assumir els costos, fet que, segons el parer de la lletrada, demostren el caràcter nociu d'aquest gravamen, i es mantindran "ferms" a combatre'l.

MILLOR DIÀLEG AMB CATALÀ

El Col·legi també critica que, des de la seva aplicació, l'administració ha recaptat 512 milions d'euros que no han revertit en l'administració de justícia.

El degà ha lamentat que "l'exministre de Justícia Gallardón va dir primer que aniria per al quart torn, després per a l'administració de justícia i finalment que aniria als pressupostos generals de l'Estat", i ha reconegut que el diàleg amb l'actual ministre, Rafael Catalá, és més encoratjador que amb el seu predecessor.

CASOS REALS

En la roda de premsa, els lletrats han disposat del testimoni de Cristóbal Gil, un home que ha perdut la seva casa per quedar-se sense treball després d'una malaltia i que no pot litigar contra l'entitat bancària perquè no pot pagar les taxes.

"La meva casa estava avalada pels meus fills i ara estan anant a per ells, i no puc accedir a la justícia perquè no tinc res", ha explicat, i ha afegit que la seva filla també té un préstec hipotecari avalat pels seus sogres i, si no pot pagar, els demanaran comptes a ells.

Per això, la membre de la Comissió de Normativa Hipotecària Verónica Dávalos ha explicat que hi ha taxes abusives que només es poden reclamar mitjançant procés judicial i que posen taxes que "molts no poden assumir, perquè arriben a demanar un cost de 1.000 euros".

"Quan es tracta de segona instància --apel·lacions--, la taxa és encara més costosa", ha assegurat, i ha lamentat que la mesura no serveixi per alleujar als jutjats, que en realitat col·lapsen entitats financeres i asseguradores, que són els que generen més càrrega de treball.

CAMPANYA EN TWITTER

Per aquests motius, l'Icab ha iniciat una campanya a través de la xarxa social Twitter amb el 'hastag' #2anystaxesno perquè ciutadans i advocats expressin el seu rebuig a les taxes judicials estatals.

No és la primera campanya que el Col·legi realitza a través de les xarxes socials per acabar amb les taxes i, fins ara, han rebut més de 3.800 retuits que donen suport a la seva iniciativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés