Publicat 05/03/2019 12:18

Les dones cobren de mitjana un 30% menys que els homes, segons Gestha

Oficina, lloc de treball (recurs)
PIXABAY / FREE PHOTOS - Archivo

La bretxa salarial es va eixamplar en 104 euros el 2017 i no ha deixat de créixer des del 2015

MADRID, 5 març (EUROPA PRESS) -

Les dones cobren de mitjana un 29,3% menys que els homes, segons la tercera edició de l'informe 'Brecha salarial y techo de cristal' del collectiu de tcnics d'Hisenda (Gestha), que indica que en termes absoluts, la bretxa salarial és de 4.849 euros anuals.

Les rees geogrfiques amb més desigualtats són Ceuta i Astúries, on les dones cobren un 37,8% i un 37,6% menys, respectivament.

A l'altre costat de la balana, les menys desiguals serien les Canries i Extremadura, comunitats en les quals malgrat tot cobren un 16,6% i un 20,1% menys, si bé en tots dos casos la bretxa més reduda es deu principalment als baixos sous dels homes d'aquests territoris.

Gestha assenyala que la bretxa salarial es va eixamplar en 104 euros el 2017 pel que fa a l'any anterior. Encara que les diferncies de sou es van reduir un 15% entre el 2005 i 2015, des de llavors no han deixat d'augmentar i els tres darrers anys s'ha incrementat en 229 euros.

No obstant aix, si s'amplia el focus al 2005, durant aquests darrers 12 anys la bretxa salarial de la dona es va reduir en 672 euros, excepte a Madrid i Ceuta, i Gestha calcula que, amb aquest ritme, caldrien 87 anys per eliminar-la, encara que en casos més extrems com el de Galícia es trigaria 615 anys i a La Rioja, 421 anys.

Per aquest motiu, els tcnics d'Hisenda insten a prendre mesures per reduir els terminis de temps per acabar amb aquestes desigualtats, com per exemple l'augment de places d'escoles públiques infantils de 0 a 3 anys i en centres especialitzats per a l'atenció i la cura de persones grans o depenents.

MÉS BRETXA A MÉS EDAT

Els clculs de Gestha demostren que la bretxa salarial augmenta amb l'edat, i s'intensifica en les edats en qu es concentra la maternitat i la cura dels més grans.

Així, els salts més significatius es produeixen a partir dels 36 i 46 anys i les diferncies més significatives de sou entre uns i unes altres es localitzen a partir dels 65 anys, una edat en la qual la bretxa supera els 11.400 euros.

Tot i aix, els més grans de 65 anys no allarguen la seva activitat laboral en la cúspide retributiva, perqu la bretxa salarial a partir d'aquesta edat és d'un 136,6% del sou mitj de la dona d'aquesta franja d'edat.

Els tcnics d'Hisenda expliquen que les causes de la bretxa salarial es deuen, d'una banda, al fet que les dones ocupen majoritriament les feines més precries, amb jornades parcials i sous anuals per sota dels 7.400 euros.

Per l'altra, al "sostre de vidre", perqu a partir dels 60.000 euros anuals amb prou feines ocupen un ter dels llocs de treball, i es desplomen a gairebé dos de cada 10 treballadors en el 'top salarial' amb ingressos de més de 126.000 euros, en qu a més la bretxa salarial de les dones més qualificades augmenta fins als 18.000 euros anuals, un 14,3% del seu sou mitj.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés