Publicat 12/05/2015 15:33

L'Autoritat Catalana de la Competència, a favor de la liberalització d'horaris

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat Catalana de la Competència (Acco) ha emès un informe sobre l'Avantprojecte de Llei de comerç, serveis i fires en el qual assegura que la regulació dels horaris comercials que presenta imposa restriccions a l'exercici de l'activitat, i per aquesta raó es posiciona a favor de la liberalització.

L'Acco ha sostingut a l'informe que l'avantprojecte "limita la capacitat dels operadors per competir, dificulta la implantació de nous operadors i reforça el poder de mercat dels ja implantats", per la qual cosa la decisió dels horaris hauria de pertànyer als diferents operadors.

Pel que fa al client, ha afegit que la limitació d'horari suposa un perjudici, ja que "el benestar dels consumidors augmentaria si poguessin adquirir els productes sense limitacions horàries".

Alhora, ha assegurat que aquesta política juga en detriment dels comerciants tradicionals davant de la competència del comerç electrònic, que permet satisfer les necessitats dels compradors al moment.

En concret, la normativa manté les 72 hores d'obertura setmanals, i només poden obrir 24 hores al dia els comerços de menys de 150 metres quadrats que es dediquin a l'alimentació, de manera que no es dóna compliment a la llei espanyola, que estableix com a mínim 90 hores setmanals i dóna llibertat absoluta als comerços de fins a 300 metres quadrats independentment del producte que venguin.

Segons l'Acco, l'avantprojecte "manté la línia tradicional de la regulació en matèria de comerç a Catalunya fonamentada a intentar protegir al comerç tradicional i aconseguir un equilibri entre els diferents formats per garantir una oferta comercial equilibrada".

FONS DE RESCAT

Sobre l'establiment d'un fons de sortida per incentivar el relleu en l'activitat comercial, l'Autoritat Catalana de la Competència recomana eliminar-lo perquè considera que les ajudes econòmiques per evitar el tancament d'empreses provoquen com a contrapartida "evitar la sortida del mercat d'empreses que s'han demostrat ineficients o que no han sabut adaptar-se als nous temps".

"Cal tenir present que si un empresari decideix el tancament del seu negoci, probablement és perquè no és viable, i en el cas que ho sigui, no caldria l'establiment d'un fons de sortida per incentivar el relleu, ja que probablement existirien altres empresaris interessats a assumir el negoci", ha argumentat l'Acco, que creu discriminatòria la mesura perquè només es podrien beneficiar d'ella els autònoms.

PROMOCIONS, REBAIXES I DESCOMPTES

Pel que fa a les activitats promocionals, l'Acco creu que qüestions com el període, la durada i el grau de descompte haurien de pertànyer a l'autonomia dels operadors, ja que la llei és "greument restrictiva", repercuteix negativament sobre la varietat de l'oferta comercial i debilita la competència.

La normativa catalana estableix els dos períodes tradicionals de rebaixes --del 7 de gener al 6 de març, i de l'1 de juliol al 31 d'agost--, i alhora prohibeix que els 'outlets' puguin anunciar la venda en rebaixes o vendre productes fabricats expressament per ser venuts com excedent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés