Publicat 17/01/2019 16:43

L'Audincia Nacional ordena reobrir la causa contra els acompanyants de Puigdemont per encobriment de rebellió

Carles Puigdemont Ofrece Una Rueda De Prensa En Ginebra
REUTERS / DENIS BALIBOUSE

Corregeix el jutge De Egea i considera que els quatre coneixien la condició de fugit de la Justícia de l'expresident catal

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Secció Tercera de la Sala Penal ha ordenat aquest dijous al Jutjat Central d'Instrucció número 6 reobrir la investigació per un presumpte delicte d'encobriment de rebellió contra els acompanyants de l'expresident catal Carles Puigdemont quan va ser interceptat a Alemanya el 25 de mar del 2018 en virtut d'una ordre europea de detenció.

Per tant, l'empresari i amic de Puigdemont Josep Maria Matamala, l'historiador Josep Lluís Alay i els mossos d'Esquadra Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea tornen a estar imputats perqu el tribunal entén que els quatre necessriament havien de conixer la situació de fugit de la Justícia de l'expresident de la Generalitat, quan el van acompanyar en el seu viatge amb cotxe des d'Estocolm (Sucia) fins a Alemanya.

D'aquesta manera, la sala revoca la decisió de sobresement de la causa que va dictar el passat mes d'octubre el jutge instructor Diego de Egea, qui llavors exercia com a magistrat de refor del jutjat i ja ha abandonat l'Audincia Nacional. Per tant, ser el jutge titular, Manuel García Castellón, qui es faci crrec i reprengui aquesta investigació.

Els fets es remunten al mar del 2018, quan els quatre investigats, dos d'ells mossos que es trobaven de permís, van acompanyar Puigdemont fins a Alemanya, on poc després de travessar la frontera va ser detingut per una euroordre activada només dos dies abans pel jutge instructor de la causa del procés sobiranista, Pablo Llarena.

L'acte de De Egea que ara s'ha revocat acordava el sobresement de la causa en basar-se en qu aquestes quatre persones no tenien coneixement de l'activació de l'ordre de detenció contra Puigdemont, perqu s'havia activat només dos dies abans de la seva detenció a Alemanya.

Davant d'aquests arguments, la Fiscalia de l'Audincia Nacional hi va recórrer i va allegar que eren fets notoris que en aquell moment Puigdemont, de la mateixa manera que altres membres del seu antic govern, es trobaven investigats per delictes de rebellió, així com que no havia comparegut davant del Tribunal Suprem.

UN TRAJECTE INUSUAL PER CARRETERA

En línia amb el Ministeri Públic, la sala ha ems aquest dijous una interlocutria en la qual considera que la conducta dels quatre acompanyants encaixa en l'ajuda per eludir la investigació i sostreure's a la crida i cerca, "en aquesta situació de fugit de la Justícia espanyola que necessriament va haver de ser coneguda per tots els investigats en aquesta causa", indici suficient de la "comissió del delicte d'encobriment imputat".

Per sustentar aquest argument, els magistrats destaquen "l'inusual trajecte que van dur a terme tots els investigats" des d'Estocolm per fer més de 2.000 quilmetres en autombil, la qual cosa és indicativa, segons afirmen, "de la finalitat que perseguien: dificultar la possible detenció del senyor Puigdemont en el seu retorn a Blgica".

En la seva opinió, "és difícil imaginar un altre motiu per dur a terme un viatge tan llarg, incmode i fins i tot arriscat, quan tenien a la seva disposició sistemes més rpids, cmodes i segurs".

D'aquesta manera, el tribunal conclou que l'actuació dels quatre investigats estava destinada a evitar que altres pasos diferents a Blgica poguessin consentir l'entrega de Puigdemont a la Justícia espanyola i que "la suposada intenció de l'expresident de posar-se a disposició de les autoritats belgues, tal com alleguen les defenses dels investigats, refora aquests indicis de la conscient collaboració dels investigats per aquest auxili constitutiu del delicte d'encobriment".

En la seva interlocutria, la Secció Tercera recull la doctrina del Tribunal Suprem sobre el delicte d'encobriment, que requereix la comissió prvia d'un delicte i exigeix també que el presumpte encobridor no hagi intervingut en la prvia infracció com a autor o cmplice. Contempla, a més, un element subjectiu que es tradueix que la persona tingui un coneixement veritable de l'acció delictiva prvia.

MATAMALA MAI NO HA DECLARAT

Quan van estar imputats per De Egea, tres dels quatre sospitosos ja van acudir el passat mes de juny a declarar l'Audincia Nacional, on van assegurar que l'expresident catal tenia la intenció d'entregar-se a Blgica quan va ser interceptat a Alemanya.

Poques setmanes després d'aquesta declaració, Josep Lluís Alay va ser fitxat pel recentment Govern de Quim Torra com a coordinador de les polítiques internacionals de la Presidncia.

L'únic que no va comparixer en aquell moment davant el jutge va ser Josep Maria Matamala, que viu a Blgica com Puigdemont, perqu no se li va poder notificar la citació en no tenir domicili conegut en aquell país. Tampoc no es va aconseguir en els intents posteriors i uns mesos després el jutge De Egea va arxivar la causa, una decisió que ara ha estat revocada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés