Publicat 26/3/2019 17:05:11 +01:00CET

L'advocat de Junqueras qüestiona la instrucció i la Guàrdia Civil replica: "No els investiguem pel que pensen"

Procés.- El cap de la Gurdia Civil qualifica d'"insurreccional" el clima a Cata
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

El tinent coronel Baena nega ser 'Tácito' a Twitter i diu que creu que tampoc no va fer servir una imatge d'aquest compte en el seu Facebook personal

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

Andreu Van den Eynde, advocat de l'exvicepresident catal Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva, ha centrat tot el seu interrogatori en el tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Gurdia Civil a Catalunya, i ha qüestionat els inicis de la instrucció, amb crítiques al fet que s'obrissin diligncies a diferents rgans judicials.

Davant la quantitat de preguntes en el judici pel procés independentista que suggerien aquests plantejaments, el testimoni ha reiterat diverses vegades que tota la investigació va comenar per indagar en una possible malversació de fons públics per a un fi illícit com seria la declaració sobiranista aprovada pel Parlament el 9 de novembre del 2015, que marca l'inici del procés.

Per tant, el tinent coronel ha remarcat que la seva tasca al capdavant de la instrucció no va consistir mai a investigar "resolucions polítiques". "Els investigats no ho estan pel que pensen o diuen, sinó per fets que poden ser constitutius de delicte", ha afirmat, per subratllar que tot es va fer d'acord amb la legalitat i amb el mandat judicial.

MATEIX FISCAL A L'AUDINCIA NACIONAL I AL SUPREM

Les preguntes de Van den Eynde se han remuntat als inicis de la investigació de la qual va estar a crrec Baena i que van consistir en unes diligncies obertes per la Fiscalia de l'Audincia Nacional, llavors dirigida per Javier Zaragoza, qui és ara un dels fiscals en la causa del procés al Tribunal Suprem.

El gurdia civil ha insistit diverses vegades en qu aquestes diligncies no es van obrir "a partir de declaracions polítiques", sinó perqu la declaració sobiranista va ser declarada illegal pel Tribunal Constitucional, de manera que la Fiscalia volia saber si s'estava invertint diners públics per a un fi considerat illícit.

Aquestes diligncies es van estendre durant més d'any i mig i van coincidir amb les que es van obrir el mar del 2017 al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. El cap de la policia judicial a Catalunya, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer també va encarregar les perquisicions a Baena.

El tinent general ha reiterat que la investigació de la Fiscalia de l'Audincia Nacional i les del jutjat de Barcelona van tenir orígens diferents, perqu el segon cas es va obrir després de les denúncies presentades contra el jutge i l'exsenador d'ERC Santiago Vidal per declaracions en qu va explicar les suposades illegalitats comeses pel Govern catal per dissenyar un estat independent.

"Se'm comunica que investigui les declaracions de Santiago Vidal, per corroborar si era veritat el que deia. És així com comencem", ha explicat per remarcar que a mesura que van anar avanant els indicis oposats en un i un altre rgan judicial es van anar connectan.

NO S'INVESTIGUEN RESOLUCIONS POLÍTIQUES

Davant la insistncia de l'advocat de Junqueras i Romeva, Baena ha subratllat que a ell "mai no" li van ordenar "investigar el procés", sinó que es destinava els diners públics per aconseguir un fi illícit, i ha reiterat que la Gurdia Civil "no investiga resolucions polítiques".

Van den Eynde ha volgut saber per qu no es van arxivar les diligncies de la Fiscalia quan es van incoar les del Jutjat número 13 de Barcelona, per el tinent coronel ha assegurat que a ell no li van fer arribar aquesta informació. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha interromput llavors l'interrogatori, i ha fet veure al lletrat que el testimoni no té per qu conixer aquesta dada.

Aleshores, l'advocat ha preguntat a Baena si va informar a l'Audincia Nacional de la investigació que havia obert el jutjat de Barcelona. "Verbalment, sí. Quan es produeix la connexió, per només quan es demostra, no abans", ha ressaltat.

Van den Eynde ha passat a interrogar sobre les diligncies que també es van obrir a la Fiscalia Superior de Catalunya al mar del 2017, a causa que alguns investigats eren persones aforades en aquesta comunitat autnoma. El lletrat ha preguntat per una intervenció telefnica a Josué Sallent, treballador del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), per Baena l'ha negat, i ha afirmat que un fiscal no pot donar aquesta ordre.

UN FISCAL MAI NO ORDENA INTERVENIR TELFONS

Davant les reserves del lletrat, que ha posat en dubte el que s'ha dit pel tinent coronel, aquest ha reiterat diverses vegades que només un jutge pot acordar la intervenció de les comunicacions d'una persona, sempre que hi hagi indicis en contra seva que ho justifiquin, per mai un fiscal. I a més, ha assegurat que ell mai no li ha sollicitat que ho fes.

"Quina dada els porta a demanar la intervenció telefnica d'un ciutad?", ha preguntat Van den Eynde, per immediatament ha estat interromput per Marchena, que li ha cridat l'atenció perqu la seva estratgia de defensa sigui la "convenincia per sollicitar o no una intervenció".

L'advocat ha justificat la seva pregunta perqu "aquesta part impugnaria tota la investigació", i el magistrat s'ha limitat a respondre que "només li volia fer aquest advertiment", així que l'ha convidat a continuar.

"Es justificava la proporcionalitat de la mesura pels delictes de sedició i rebellió?", ha inquirit el lletrat, per Baena s'ha limitat a assenyalar que seria el jutge el que faria constar aquests delictes en la seva interlocutria i que ell, en tot cas, no recorda si els esmentava.

L'oficial ha constatat que la qualificació dels fets com un possible delicte de sedició es va comenar a fer servir al Jutjat d'Instrucció número 13 i abans dels incidents del 20 de setembre del 2017, per ha deixat clar que al comenament de tot va ser per possible malversació. "De primeres tampoc no anem buscant sediciosos per tot arreu", ha apuntat.

NI ANC NI MNIUM

D'altra banda, l'advocat de Junqueras i Romeva ha volgut saber si en alguna de les diligncies la Gurdia Civil havia dirigit les seves perquisicions contra l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i mnium Cultural, i el tinent coronel ha replicat de manera taxativa que no, que en tot cas s'investigava persones".

Van den Eynde ha arrencat el seu interrogatori preguntant pel compte de Twitter de 'Tácito' que diferents grups polítics independentistes han lligat a Daniel Baena. En aquest perfil es van publicar missatges contra els líders independentistes coincidint amb la investigació. També va ser una de les qüestions abordades pel tribunal del procés en les qüestions prvies.

Ha estat el tinent coronel el que ha recordat a l'advocat que es referia al perfil @maquiavelo1984, per tot seguit ha contestat amb un "no" sobre si el compte era gestionat per ell. Baena ha insistit que aix ja ha estat negat en premsa i també al Congrés i al Senat. "No sóc propietari d'aquest compte", ha repetit en diversos cops.

A preguntes de Van den Eynde, Baena ha contestat que és llicenciat en Cincies Polítiques i que seguia des del seu compte de Twitter aquest perfil, també relacionat amb aquesta matria. El lletrat li ha preguntat llavors per la foto d'una serp de cascavell enroscada que llueix en el perfil de 'Tácito' i que, segons ell, apareix també en el compte de Facebook del tinent coronel.

"No sé a quina foto es refereix", ha contestat en un primer moment el comandament al capdavant de la investigació de l'1-O. A petició de Van den Eynde, s'ha exhibit la foto amb la serp. "Crec que no", ha insistit Baena quan ha tornat a ser preguntat sobre si va fer servir aquesta imatge al seu Facebook o Instagram personal. El jutge Marchena llavors ha intervingut per demanar-li que respongués sí o no. "D'aquesta en concret no ho sé, penso que no", ha dit el tinent coronel.