Publicat 26/3/2019 11:12:44 +01:00CET

El cap de la Guàrdia Civil qualifica d'"insurreccional" el clima a Catalunya després del 20S

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El tinent coronel de la Gurdia Civil Daniel Baena, cap de la policia judicial a crrec de la investigació sobre l'organització del referndum de l'1 d'octubre del 2017, ha qualificat d'"insurreccional" el clima a Catalunya a partir de les actuacions a Unipost --en qu l'institut armat va confiscar milers de targetes censals-- i sobretot de l'operació d'escorcolls del 20S a diferents seus del Govern.

Així ho ha assenyalat aquest testimoni clau davant de la sala que jutja el procés al Tribunal Suprem, en incidir en l'existncia d'un abans i un després en l'ambient que va envoltar les investigacions que el seu equip de policia judicial duia a terme per ordre primer de la Fiscalia de l'Audincia Nacional --des del novembre del 2015-- i després arran de les diligncies iniciades al mar del 2017 pel jutge de Barcelona Juan Antonio Ramírez Sunyer.

"Vam detectar les cartes d'Unipost i aquí ja va ser un cop dur", ha assenyalat, per afegir que un dia després, amb motiu de l'operació del 20 de setembre, va caldre muntar un dispositiu especial perqu els escorcolls no fossin coneguts amb anterioritat i les proves que se buscaven poguessin ser "difícilment obtenibles". "A partir d'aquí ens posvem en un clima que podríem qualificar, per objectius i per nombre d'accions, d'insurreccional", ha afegit.

Dins d'aquest clima d'accions destinades contra la investigació, el tinent coronel ha assenyalat que es van comptabilitzar un total de 88 actuacions contra la Gurdia Civil, tan sols dues abans del 20S, 84 entre aquella data i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i de nou només dues després d'aquest moment.

Ha dit també que la celebració del referndum no era només l'objectiu, sinó "la pedra angular sobre la qual pivotaba tot un procés, la condició 'sine qua non' per a la declaració d'independncia o per posar l'Estat en una situació de conflicte".