Publicat 19/10/2021 22:27

L'Advocacia de l'Estat demana al Tribunal de la UE que no retorni la immunitat a Puigdemont de forma cautelar

L'expresident va sollicitar cautelars després de la seva detenció a Itlia davant el TGUE per frenar el procés d'extradició

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha presentat en temps les seves allegacions davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per interessar que no se li retorni la immunitat a l'expresident de la Generalitat catalana Carles Puigdemont. El termini per presentar aquestes allegacions finalitzava el divendres passat, i segons fonts coneixedores del cas, s'han presentat i segueixen la línia d'anteriors escrits.

Els serveis jurídics de l'Estat reaccionen així després que la defensa de Puigdemont remetés el passat 1 d'octubre --abans de comparixer davant el tribunal itali-- una nova demanda de mesures cautelars al TGUE per recuperar la seva immunitat com a eurodiputat. En la prctica, aix frenaria el procés obert en la Justícia italiana per decidir sobre la seva entrega a Espanya després de la seva recent detenció a Sardenya (Itlia).

Cal recordar que en el seu primer acte sobre la suspensió de la immunitat de Puigdemont del juliol passat, el Tribunal amb seu a Luxemburg va avalar la decisió del Parlamento Europeu de suspendre la immunitat perqu va considerar que no hi havia risc de detenció, per va deixar la porta oberta a examinar noves mesures provisionals si el reclamat per la Justícia espanyola fos arrestat per autoritats d'un Estat membre.

Un dels advocats del polític catal, Gonzalo Boye, va explicar en xarxes el dia en qu demanaven aquestes mesures, que sollicitaven cautelars, que no cautelarísimes, perqu consideraven que ha quedat comprovat que "no existeix voluntat" en el jutge instructor de la causa del 'procés' en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de "garantir els drets" de Puigdemont com a eurodiputat.

Aquesta decisió va ser adoptada perqu quan es tracta de mesures cautelarísimes, el Tribunal de la UE pot decidir de manera provisional sobre l'assumpte sense esperar a escoltar a les parts afectades --com va fer la primera vegada retornant temporalment la immunitat plena a Puigdemont--, mentre que si es tracta de mesures cautelars els terminis són més llargs perqu l'acte no arriba fins a escoltar a totes les parts.

RISC DE DETENCIÓ

Per aix, Boye aclaria en el seu comunicat que aquesta petició no afectava a la vista assenyalada davant el Tribunal d'Apellació de Ssser (Sardenya) perqu abans que la Justícia europea es pronuncia, havia de donar-se trasllat de la demanda tant a Espanya com al Parlamento Europeu.

La primera decisió del TGUE que rebutjava actuar en contra de la decisió de l'Eurocambra de suspendre la immunitat, es va adoptar perqu Espanya va indicar que no existia risc de detenció, alguna cosa que va quedar desmentit per la detenció de l'expresident catal a Sardenya i la comunicació remesa posteriorment per Llarena al tribunal sardo per subratllar que l'euroorden seguia viva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés