Publicat 10/06/2015 12:15

L'ACM avala que el 27S es pugui votar en els ajuntaments de manera anticipada

CiU, ERC i ICV-EUiA donen suport al el sistema i PSC i PP expressen els seus dubtes

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha avalat aquest dimecres que la llei electoral catalana que s'elabora al Parlament permeti que els ciutadans puguin votar de manera anticipada des dels ajuntaments a les eleccions autonòmiques.

Ho ha explicat el president de la comissió de Benestar Social i Participació de l'entitat, David Saldoni, que ha assegurat que els consistoris estan preparats per donar "seguretat i garantir que no hi haurà alteracions" en el vot dels ciutadans.

Ha esgrimit que hi ha diversos sistemes per assegurar la correcta custòdia del vot anticipat dels ciutadans, com el de col·locar una càmera que "gravi a cada moment l'espai on està situada l'urna" per evitar eventuals praxi dolentes.

Fins ara només és possible votar anticipadament per correu, i una part dels grups parlamentaris volen que la llei inclogui que també es pugui votar en els ajuntaments durant un període de dies abans del dia de la votació.

Saldoni ha explicat que votar anticipadament des dels consistoris podria ser un problema als municipis de menys de 1.000 habitants per la mobilització de recursos que requereix, i ha proposat que siguin els Consells Comarcals els que assumeixin la funció --només en el cas dels pobles petits--.

Jaume Bosch (ICV-EUiA) creu que el vot anticipat per correu és "feixuc", per això hagi d'implementar-se un nou sistema, mentre que Pere Bosch (ERC) ha assegurat que la Llei Orgànica de Règim Electoral General --Loreg-- té escletxes que permeten instaurar nous sistemes de participació com aquest.

David Peréz (PSC) ha expressat els dubtes sobre el vot anticipat des dels ajuntaments, ja que ha recordat que podrien tenir els vots en custòdia fins a sis dies, mentre que Santi Rodríguez (PP) ha dit que aquest part de la llei té encara punts molt "foscos".

Ni l'ACM ni els grups partidaris del vot anticipat en els ajuntaments han comptabilitzat el cost que hi hauria dels consistoris assumissin aquesta funció, que d'aprovar-se la llei, podria entrar en vigor amb vista a les eleccions del 27 de setembre.

SISTEMA ELECTORAL

S'ha abordat de manera superficial el sistema electoral que ha de tenir la llei electoral catalana i que és el principal punt de fricció dels grups, fins al punt que fins ara han fracassat tots els intents que hi ha hagut per aprovar una norma així.

El diputat que més ha incidit en la qüestió ha estat Lluís Corominas (CiU), que ha celebrat que l'ACM aposti per un "vot territorialitzat", el que per als nacionalistes suposa que no hi hagi un recompte únic, sinó per circumscripcions.

LLISTES FANTASMA

Saldoni s'ha felicitat perquè la llei inclogui que els futurs candidats al Parlament hagin d'estar obligatòriament censats en el territori en el qual es presenten, i ha lamentat que això no estigui previst d'igual manera a les eleccions municipals.

El dirigent de l'ACM ha lamentat que, en no estar prevista aquesta regulació en els comicis locals, s'ha fomentat l'aparició de "llistes fantasma", és a dir, de llistes amb candidats que no tenen cap vinculació amb el municipi ni intenció de ser regidors, però que es presenten per engrandir les estadístiques dels partits de 'nombre de candidatures presentades'.

Saldoni també ha abordat altres temes, com la importància de fomentar la participació a través d'urnes mòbils, afinar el paper dels mitjans locals en la campanya i facilitar la retirada de la publicitat electoral després de la campanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés