Actualitzat 12/06/2015 12:05

Un jutjat investigarà l'ACA per adjudicar a dit un contracte milionari a un exgerent

Pantano de Sau
Foto: ACA

El fiscal creu que els adjudicataris van participar a redactar el concurs i es va inflar el pressupost

   BARCELONA, 12 Juny (EUROPA PRESS) -

El jutjat d'instrucció 8 de Barcelona ha admès a tràmit una querella de la Fiscalia contra diversos excàrrecs de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per presumptament adjudicar de manera irregular un contracte milionari a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) dirigida per l'exgerent de l'entitat pública Joan Lluís Quer, actual president d'Infraestructures de la Generalitat.

   En la querella, recollida per Europa Press, s'argumenta que el llavors director de l'ACA Manuel Hernández Carreras va adjudicar el 15 de gener del 2008 el contracte de manera "pactada i decidida prèviament d'acord amb l'adjudicatària" per valor de 3,75 milions d'euros, però que després es van formalitzar fora de contracte 38 tasques complementàries per valor de 3,93 milions.

   Segons la Fiscalia, els expedients administratius dels esmentats contractes presenten "un cúmul d'irregularitats tan nombrós i de tan groller calibre" que permet concloure, per exemple, que la seva configuració va ser un artifici formal per emmascarar un benefici econòmic il·lícit a favor de les empreses de la UTE DMA-Gestió, segons les seves paraules.

   El contracte era per a l'adjudicació del contracte de consultoria i assistència 'Tasques de redacció del programa de mesures i del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya' amb un pressupost màxim de quatre milions i la licitació del qual va començar el 2007.

   La querella l'ha presentada la Fiscalia després d'arrencar una investigació en rebre una denúncia per aquestes irregularitats de la Generalitat i de la Sindicatura de Comptes, i per al fiscal els presumptes delictes comesos són: revelació de secrets per funcionari, ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències, frau, prevaricació, malversació de cabals públics i falsedats en document oficial i mercantil.

   El fiscal considera que haver dividit el contracte en un principal i un altre complementari era una "artificiosa divisió de l'objecte contractual que permetia indefinicions, solapaments i duplicitats que emparen una facturació excessiva i en algun cas recolzada en tasques buits de verdader contingut substancial".

   Per al fiscal, les irregularitats s'expliquen perquè Joan Lluís Quer, exgerent de l'ACA entre 2000 i 2004, era l'administrador i director general d'Auding, una de les empreses de la UTE i "ostentava excel·lents contactes personals i professionals en l'agència, a més de rellevants connexions de tot signe a nivell polític", cosa que segons la seva opinió corrobora el fet que ara sigui el president d'Infraestructures de la Generalitat.

   A més, una altra empresa de la UTE, Artenginy, pertanyia i era administrada de fet per un altre antic càrrec de l'ACA, el querellat Josep Bou, puntualitza la Fiscalia, que en total es querella contra 13 persones, entre les quals hi ha càrrecs de l'agència que es van reunir amb la UTE abans de l'adjudicació.

CONTRACTE PRÈVIAMENT DECIDIT

   La querella assegura que l'adjudicació de la UTE DMA-Gestió "ja estava prèviament decidida pel director de l'ACA" d'acord amb la UTE, des d'abans d'iniciar-se el concurs públic i assegura que ha estat una contractació a mida.

   Com a arguments cita el fet que abans de l'aprovació del plec tècnic i el començament formal del procediment de licitació del contracte principal, treballadors del ACA ja eren reunint-se i treballant amb treballadors de les empreses que anaven a constituir-se en la UTE, a més que l'ACA no va mantenir reunions amb els altres competidors.

   El fiscal arriba a constatar que els treballadors de la UTE van rebre informació rellevant sobre els futurs termes del contracte, van intervenir directament en la configuració dels seus termes, i a més, destaca que la contractació mateixa es va dissenyar per "concedir indegudament un amplíssim marge d'actuació a l'adjudicatària, propiciant amb això que pogués procurar-se un il·lícit benefici econòmic".

   El concurs, en què van concórrer sis empreses --dues empreses i quatre UTE-- es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) el 8 d'octubre del 2007 i l'11 d'octubre en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés