Actualitzat 15/05/2014 14:33

Jutges, Generalitat i Cercle plantegen millores per salvar més empreses en concurs

M.A.Gimeno, F.Puig, A.Costas y J.L.Rodríguez
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

Jutges mercantils catalans, juntament amb la Generalitat --a través de les conselleries de Justícia i d'Empresa i Ocupació-- i el Cercle d'Economia, han sumat esforços per plantejar millores en l'aplicació de la llei concursal que permetin la continuïtat de més empreses quan presenten concurs de creditors.

A la sessió en el Cercle d'Economia 'Procediments concursals. Experiència recent i propostes de millora', el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha lamentat que la llei concursal parteix d'un principi "erroni", que és que el conveni concursal és la solució, perquè en la pràctica això afavoreix la liquidació.

Ha opinat que les empreses presenten els concursos massa tard perquè tenen por i ho veuen com "un estigma", i per això es presenten menys que en altres països, i a l'arribar tard hi ha menor probabilitat de reflotar el negoci.

El magistrat mercantil José Luis Rodríguez Vera ha assenyalat que hi ha "frustració" perquè només hi ha dues opcions a la llei concursal: el conveni i la liquidació, i que la liquidació també té un cost, mentre que el conveni és alguna cosa excepcional, ja que les empreses arriben ofegades i tenen problemes per generar ingressos, mentre que els creditors no volen renunciar a part del deute a la qual tenen dret, especialment la banca i les administracions públiques.

"Els bancs s'han afanyat tradicionalment a negar-se a acceptar quitances, i no donaven suport als convenis, i també succeeix amb els creditors públics, és gairebé un miracle que acceptin el conveni la Seguretat Social o Hisenda", ha exposat.

Sobre aquest punt, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha assegurat que si la gestió de la Seguretat Social i Hisenda a Catalunya estiguessin en mans del Govern, la col·laboració seria "molt millor".

Rodríguez Vera ha apuntat a la venda de la unitat productiva com l'alternativa millor per mantenir al màxim l'activitat i l'ocupació en les empreses en concurs, però falten normes comunes per fer-ho.

Després del diàleg amb la Generalitat i el Cercle, han concretat necessitats i fórmules com homogeneïtzar els procediments i definir terminis per dotar al procés de seguretat jurídica, així com saber publicitar aquestes vendes i trobar inversors amb accés a dades que puguin ser contrastats --que es poden posar en el núvol per a accés universal i al mateix temps per a tots-- i per a actius lliures de càrregues, que siguin atractius per als possibles compradors i que evitin sorpreses desagradables.

Amb aquestes fórmules, augmenta l'èxit a l'hora de donar continuïtat a una empresa en concurs, i el president del Cercle d'Economia, Antón Costas --que ha deplorat que a Espanya no hi ha cultura de segona oportunitat a l'àmbit empresarial--, ha sostingut que "si hi ha transparència, publicitat i seguretat jurídica", hi haurà bons processos de venda d'unitats productives, i que petits canvis en la forma de fer les coses poden donar grans resultats.

Puig ha incidit en la importància de preservar activitats i feina, ja que des del 2008 han desaparegut una de cada cinc empreses industrials de Catalunya, el 20% del total, amb la corresponent destrucció d'ocupació, i ha afirmat que el procés concursal "no és una condemna", sinó que ha de ser un procés d'ajust i reforma per salvaguardar el gros d'activitat i ocupació.

Ha explicat que el Govern manté actualitzat el mapa d'anàlisis de risc industrial per detectar les empreses amb problemes i evitar que arribin al concurs o instar-les a presentar-lo si pot ser la seva solució, i ha concretat que, des del 2012, la seva Conselleria ha col·laborat en la col·locació de 73 unitats productives, mantenint gran part de la feina, i hi ha empreses que han pogut superar el concurs com Cacaolat, Cubigel, Manaut i Inocsa, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés