Actualitzat 14/05/2015 17:23

El jutge proposa jutjar 'Ramoncín' i tres exdirectius més de la SGAE

El cantante José Ramón Márquez Martínez, 'Ramoncín'
Foto: EUROPA PRESS

El jutge considera que van poder cometre delictes de falsedat documental, apropiació indeguda i administració fraudulenta

MADRID, 14 Maig (EUROPA PRESS) -

 El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha proposat obrir judici oral contra el cantant José Ramón Márquez, àlies 'Ramoncín', i tres exdirectius més del grup SGAE, entre els quals hi ha l'exdirector general de la filial digital SDAE José Luis Rodríguez Neri, per haver carregat presumptament factures "irregulars" o que obeïen a serveis suposadament inexistents per valor de 57.402 euros entre setembre del 2008 i març del 2011.

   El magistrat considera que el cantant, l'exdirector general de la Societat Digital d'Autors (SDAE) José Luis Rodríguez Neri, l'exdirector general de SGAE i exconseller de la filial digital Enrique Loras i l'exdirector dels Serveis Jurídics de l'entitat Pablo Hernández Arroyo van poder cometre delictes de falsedat documental, apropiació indeguda i administració fraudulenta.

   De la Mata, que ha obert una peça separada de la causa principal en la qual s'investiga el desviament de fons a la Societat General d'Autors (SGAE) i ha transformat les actuacions en procediment abreujat, equivalent al processament, ha donat un termini de deu dies a la Fiscalia i a les acusacions perquè presentin els seus escrits de qualificació o sobreseïment i, excepcionalment, reclamin la pràctica de diligències complementàries amb anterioritat a l'obertura de judici oral.

   El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 considera indiciàriament acreditat que 'Ramoncín', aleshores membre de diversos òrgans directius del grup SGAE i administrador únic de l'empresa Júpiter Music, va poder obtenir de manera presumptament il·lícit fons de les entitats del grup mitjançant la "facturació irregular o sense causa", gràcies al "consentiment" de Rodríguez Neri i a la "rellevant" intervenció de Loras i Pedro Antonio Hernández.

FACTURES SOTA SOSPITA

   Les sis factures suposadament emeses i cobrades "irregularment" per 'Ramoncín' entre 2008 i 2011 van ascendir a un total de 57.402 euros. La primera, referida al reality de televisió 'El Creador', es va emetre per 10.100 euros a la societat Portal Latino el setembre del 2008.

   El jutge instructor ha constatat que una altra es va emetre per un sistema de protecció d'arxius anomenat 'La caixa forta virtual' per quantia de 5.800 euros, "sense que s'entregués l'eina informàtica", amb la connivència de Rodríguez Neri. Aquest va intervenir també en dues més relatives al programa de televisió '¿Hablamos el mismo idioma? per un total de 28.050 euros, que respondrien a un "contracte de cobertura signat" amb 'Ramoncín'.

   En la causa, s'han analitzat els esborranys de contracte intervinguts en el domicili del presumpte capitost del desviament de fons en la SGAE, Rodríguez Neri, mostrant les seves "discrepàncies" amb el cantant, i diversos correus electrònics enviats per aquest últim a Neri el novembre del 2010 que indicaven que era "una proposició deshonesta". "Els justificants de pagament acrediten que la quantitat abonada com a avançament econòmic excedeix l'estipulat en tal concepte i el segon pagament no està recollit en les clàusules del contracte", diu la sentència, coneguda aquest dijous.

   Les altres factures objecte de la investigació es refereixen a l'elaboració el 2010 d'un projecte de divulgació dels drets d'autor -- dirigida a la SGAE per import de 6.962 euros amb el "beneplàcit" de Loras i Hernández--, i a l'avançament de 6.490 euros per la indemnització prevista en una sentència del Tribunal Suprem del 2011 a la SGAE per part de l'aleshores director de serveis jurídics, "encara que en aquest cas no sigui atribuïble al beneficiari el perjudici econòmic consolidat per a l'entitat de gestió".

   El magistrat explica així que el cantant "hauria estat emetent i carregant durant anys a SGAE factures per suposats serveis realitzats per a la mateixa, que en determinats casos no es corresponen amb cap contraprestació o són simulades, tot això amb la connivència de José Luis Rodríguez Neri, i, com a mínim en alguns casos, de Loras i Hernández".

UNA DESENA D'EXDIRIGENTS IMPUTATS

   En la peça principal s'investiga "l'existència d'un entramat empresarial creat" entorn de Rodríguez Neri, que hauria aprofitat la seva posició per beneficiar amb "una exclusiva contractació" les empreses SDAE, Portal Latino i Microgénesis, de les quals aquest era director, conseller i president, respectivament.

    A la xarxa, dedicada a "simular un trànsit mercantil normal i ajustat a dret", també haurien participat la filla de Neri, Leticia Rodríguez Álvarez; la seva germana, Juana Cristina Rodríguez Neri; la seva companya sentimental, María Antonia García Pombo; i la germana d'aquesta, Pilar Eva García Pombo . També van tenir un "paper rellevant" el directiu de Microgénesis Rafael Ramos; la seva parella, Elena Vázquez; i la filla de tots dos, Sara Ramos Vázquez.

   Tot i no tenir cap treballador, la SDAE "subcontractava tota la feina" a l'empresa Microgénesis, segons apunta la sentència de De la Mata en la qual incoa una peça separada per les actuacions de Márquez.

   També estan imputats en la causa l'aleshores president de la SGAE, Eduardo 'Teddy' Baptista; l'exdirector general Enrique Loras; i l'exdirector financer Ricardo Azcoaga per "haver tingut suficient coneixement d'aquestes vinculacions" i haver "autoritzat, consentit i impulsat" les activitats de Rodríguez Neri.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés