Actualitzat 23/12/2015 12:01

La jutge Núñez divideix en nou peces la macrocausa dels cursos de formació

Cursos de formación de inserción o mejora laboral
AYUNTAMIENTO DE CAMARGO

SEVILLA, 23 Des. (EUROPA PRESS) -

   La jutge María Núñez Bolaños ha dividit en nou peces la macrocausa en què s'investiguen les presumptes irregularitats en els cursos de formació finançats per la Junta d'Andalusia, tot això després que la Fiscalia Anticorrupció sol·licités a la instructora que dividís el cas en cinc grans blocs.

   En una resolució datada el 21 de desembre, a què ha tingut accés Europa Press, la magistrada divideix aquesta macrocausa en nou peces, tres de les quals versaran sobre els entramats empresarials vinculats a l'exconseller d'Hisenda de la Junta Ángel Ojeda i a dues persones més, mentre que quatre de les peces se centraran en altres consorcis públics de formació de la Junta, com són Ciomijas, Formades, Forman i CTI.

   D'igual manera, la instructora ha dividit el cas en una vuitena peça vinculada a la Fundació Andalusa Fons de Formació i Ocupació (Faffe), mentre que la novena i última peça se centrarà en el Servei Andalús d'Ocupació (SAE), fet que està relacionat amb l'operació 'Barrado' desenvolupada el mes de març passat per la Guàrdia Civil i dirigida per la jutge Mercedes Alaya.

   En relació amb l'operació 'Barrado' en què han estat detinguts nou delegats i exdelegats provincials d'Ocupació, la jutge Alaya va acusar la Junta de crear una "xarxa de clientelisme polític", ja que des de la Conselleria d'Ocupació s'impartirien "ordres" a les diferents delegacions provincials d'Ocupació perquè no es controlés els diners destinats a la formació.

   Cal recordar que la jutge Núñez, en una resolució dictada el dia 30 de juliol, ja va acordar dividir en peces separades el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents, al qual s'havia oposat reiteradament l'anterior titular.

   La instructora, després de recordar la petició que va fer la Fiscalia el passat 9 de setembre en què sol·licitava la formació de peces separades per a la instrucció i enjudiciament d'aquesta macrocausa i exposava la jurisprudència acumulada i consolidada que aconsella la divisió, analitza el que estableix la modificació de la Llei d'Enjudiciament Criminal per agilitzar la justícia penal i l'enfortiment de les garanties processals, en vigor des del passat 6 de desembre i segons la qual "cada delicte donarà lloc a la formació d'una única causa".

EVITAR LA CREACIÓ DE MACROCAUSES

   Núñez precisa que, en el seu preàmbul, aquesta Llei assenyala que la novetat de la reforma consisteix a establir que "la simple analogia o relació entre si no constitueix una causa de connexió i només es justifica l'acumulació quan, a instància del Ministeri Fiscal, el jutge ho consideri més convenient per a l'aclariment dels fets i la determinació de les responsabilitats procedents, llevat que suposi excessiva complexitat o dilació per al procés, i sempre que amb això no s'alteri la competència".

   "És a dir, inverteix el plantejament inicial, si abans la regla general era l'enjudiciament conjunt i l'especial la separació, ara la regla general és l'enjudiciament separat, cada fet en la seva causa, i només s'acumularà quan el jutge ho consideri convenient i si això no suposa crear una macrocausa, llevat que suposi excessiva complexitat", de manera que "es pretén evitar l'automatisme en l'acumulació de causes i la creació de les anomenades macrocauses".

   La jutge subratlla que "no hem d'oblidar quina és la voluntat del legislador per al quefer en aquestes causes, voluntat o posició que com hem assenyalat manté la nostra jurisprudència a fi d'evitar la creació de les macrocauses en un exercici viciat d'acumulació per a la instrucció per simple analogia o relació entre ells que és, precisament, el que ha passat en les presents diligències".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés