Actualitzat 16/10/2014 12:55

Els jutges espanyols estan obligats a anul·lar clàusules abusives en desnonaments

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
Foto: TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

BRUSSEL·LES, 16 Oct. (EUROPA PRESS)

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), Nils Wahl, ha dictaminat aquest dijous que els jutges espanyols estan obligats, d'acord amb la legislació comunitària, a anul·lar les clàusules abusives de les hipoteques quan tramitin un procediment de desnonament.

   L'opinió de l'advocat general respon a una pregunta enviada pel jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Marchena (Sevilla) sobre els procediments d'execució de quatre crèdits hipotecaris iniciats per Unicaja i CaixaBank per préstecs celebrats entre el 5 de gener del 2007 i el 20 d'agost del 2010 per imports de 249.000 euros o inferiors a aquesta quantitat.

   En un dels casos, a la hipoteca es va aplicar un tipus d'interessos de demora del 18%, que podria augmentar-se en determinades circumstàncies, tot i que mai podria excedir-se el límit màxim del 25% nominal anual. A la resta, el tipus d'interès de demora aplicable era del 22.5%. A més, els contractes contenien una clàusula de venciment anticipat que, en cas d'incompliment de les obligacions de pagament pels prestataris, permetia als bancs anticipar el venciment inicialment pactat i exigir el pagament de la totalitat del capital degut, més els interessos, interessos de demora, comissions, despeses i costs pactats.

   Entre el 21 de març del 2012 i el 3 d'abril del 2013, els bancs van incoar els procediments d'execució dels crèdits davant el jutjat de Marchena. Aquest va suspendre els procediments perquè considera que els termes contractuals sobre els interessos de demora i la clàusula de venciment anticipat podien ser contraris al dret de la UE i va preguntar al Tribunal de Justícia.

   En la seva sentència d'aquest dijous, l'advocat general assenyala que la directiva sobre protecció de consumidors "obliga els jutges nacionals a deixar sense aplicació una clàusula contractual abusiva, de manera que aquesta no produeixi efectes vinculants pel consumidor". Tot i això, la norma "no els faculta per modificar el contingut de l'esmentada clàusula".

   Per tant, segons l'advocat general, el contracte celebrat amb un consumidor ha de subsistir, en principi, sense més modificacions que les resultants d'haver suprimit les clàusules abusives, en la mesura que sigui viable conforme el dret intern sense contenir les esmentades clàusules.

   La resolució nega que l'anul·lació d'una clàusula d'interessos moratoris abusiva com l'examinada pugui perjudicar un consumidor prestatari, ja que priva completament el creditor que s'ha servit de la clàusula abusiva de la facultat de reclamar aquests interessos.

   Les opinions de l'advocat general no vinculen al Tribunal de Justícia, tot i que aquest segueix les seves recomanacions en el 80% dels casos. Els jutges comencen ara a deliberar i la sentència es dictarà en els pròxims mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés