Actualitzat 15/11/2018 12:56

La inversió britànica a Catalunya creix un 34% durant el primer semestre, fins als 84.000 milions

El soci d'Afi José Manuel Amor
Europa Press

Genera l'1% del total d'ocupacions catalanes i la construcció és el sector que predomina

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La inversió directa britànica a Catalunya ha crescut un 34% durant el primer semestre del 2018, respecte al mateix període de l'any passat, fins a aconseguir un total de 84.800 milions d'euros, segons la quarta edició del Baròmetre sobre Clima i Perspectives de la Inversió Britànica a Espanya elaborat per la Cambra de Comerç Britànica a Espanya i Afi.

El soci d'Afi José Manuel Amor ha exposat aquest dijous que aquesta inversió va generar 34.188 llocs de treball el 2016 a Catalunya, la qual cosa suposava l'1% de l'ocupació total i dels quals 19.793 eren indirectes i 14.396 directes, i ha emfatitzat que aquestes xifres s'han ralentit respecte a les de l'any anterior.

Per àmbits econòmics, la construcció acapara el gruix d'aquesta inversió fins a setembre i la segueixen amb diferència les activitats artístiques, el comerç majorista, el sector immobiliari i el de la salut.

L'estudi assenyala que Catalunya és la tercera comunitat autònoma a la qual s'adreça la inversió britànica, darrere de Madrid, impulsada per l''efecte seu' segons Amor, i el País Basc, i per davant de la Comunitat Valenciana.

Per la seva banda, el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, ha celebrat la rellevància del comerç britànic per a una economia oberta com la catalana i ha assenyalat que les exportacions cap al Regne Unit van incrementar un 3% el 2017 fins a aconseguir uns quatre milions d'euros i que es van fer a través de 3.300 empreses catalanes, de les quals 2.200 operen amb aquest país de manera regular.

Sobre la inversió estrangera, Romero ha xifrat que són 660 les empreses britàniques que es troben a Catalunya i que 390 projectes estan interessats a venir.

Ha raonat que aquesta inversió està evolucionant: entre els anys 80 i 90, es venia a produir pels baixos costos, les situacions logístiques i per proveir el mercat local; al 2000, les empreses ho feien per impulsar serveis compartits i ser més eficients amb diferents plantes, mentre que actualment ha ressaltat que estan centrades a portar centres de decisió, d'innovació i excel·lència.

"Són els projectes que en un futur ens interessen com a país", ha valorat, pel seu impacte en les decisions sobre les estratègies de les companyies i l'atracció de mà d'obra qualificada.

L'IMPACTE DEL BREXIT

La presentació d'aquest estudi s'ha emmarcat en el possible impacte del Brexit i de l'acord assolit aquest dimecres entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) en les relacions comercials amb Espanya, i Amor ha emfatitzat que "la por" a la sortida d'aquest país de la UE i la incertesa que ha generat no ha tingut un gran impacte en la inversió britànica, a la qual cosa també ha contribuït la bona evolució de l'economia espanyola durant els darrers anys.

L'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, ha valorat que aquest acord és un "pas decisiu cap a una sortida ordenada i una relació futura beneficiosa" per al Regne Unit i els Estats europeus.

També ha defensat que al seu país li interessa una UE "forta, pròspera, segura i reeixida" i ha advocat perquè les relacions bilaterals entre Espanya i el Regne Unit continuïn aprofundint-se tant en l'àmbit econòmic com en d'altres com el cultural, el polític, l'educatiu, l'esportiu i el gastronòmic.

També present en la trobada, la directora de Negocis Institucionals i sots-directora general de Banc Sabadell, Blanca Montero, ha enaltit que el baròmetre presentat permet "donar llum i debatre les palanques de futur en les relacions bilaterals" entre Espanya i el Regne Unit després d'aquest acord.

"És un moment crucial", ha ressaltat Montero i ha sostingut que el que passi amb el comerç entre tots dos països serà bàsic en el context europeu i internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés